NEMAČKA NA METI ZAVERENIKA? Šef obaveštajne agencije svaljuje krivicu na Rusiju
Foto: EPA/Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Prema njegovim rečima nemačke bezbednosne agencije su tokom poslednjih nekoliko godina osujetile nekoliko zavera malih grupa povezanih sa pokretima optuženim za planiranje napada na kritičnu infrastrukturu, vladine zvaničnike, pa čak i nacionalni parlament, prenosi AP.

Iako je ostalo nejasno u kojoj su fazi realizacije ti planovi, vlasti su zabrinute da su navodni zaverenici nabavili oružje i uključili u svoje aktivnosti ljude kao što su sudije i policajci koji obično nisu na radaru bezbednosnih službi.

"Ono što povezuje sve ove grupe je to što preziru našu državu i našu demokratiju, odbacuju je i žele da je ukinu", rekao je Haldenvang u intervjuu za Asošijeted pres i ukazao da antivladini ekstremisti svesno podstiču strah u društvu i aktivno regrutuju nove sledbenike.

Prema njegovim rečima ovakve trendove aktivno podstiču države poput Rusije, koja ima interes da destabilizuje demokratiju u najvećoj evropskoj ekonomiji.

"Kada prepoznaju da u zemlji postoje osećanja koja mogu dovesti do podela, onda podstiču takva osećanja. Vidimo da preduzimaju veliki broj mera u tom pravcu", rekao je Haldenvang.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading