Glasanje
Foto: Alo/Alo!/Vladimir Marković, ilustracija

Preliminarni rezultati ukazuju da konzervativna Nova demokratija Micotakisa ima najviše glasova na izborima, ali i da nema dovoljnu većinu da samostalno formira vladu, preneo je Rojters.

"Listići govore sve. Pokazuju da je Nova demokratija dobila poverenje naroda da vlada, da bude jaka i autonomna. Milioni građana Grčke glasali su za Novu demokratiju. Sjajan rezultat pokazuje volju ljudi koji su nam dali saglasnost za političku samostalnu vlast. Narod je tražio još nešto - da se brže krene putem napretka i velikih reformi", rekao je Micotakis, preneo je Si-En-En na grčkom.

On je ocenio da je "nada pobedila sujetu, a jedinstvo je pobedilo podele".
"Dirnut sam teškom odgovornošću koju imam na svojim plećima, odgovornošću za koju sam pozvan da radim još više kako bih opravdao poverenje koje ste mi ukazali. To je jasan mandat za novi četvorogodišnji period", dodao je Micotakis.

AP navodi da je na osnovu više od 60 odsto prebrojanih glasova, Nova demokratija prva sa oko 40 odsto glasova, a Siriza bivšeg premijera Aleksisa Ciprasa na oko 20 odsto.

Međutim, prema novim izbornim pravilima baziranim na principima proporcije, da bi stranka samostalno formirala vlast, mora da ima oko 46 odsto glasova, a ako se ne formira koaliciona vlada, naredni izbori bi mogli da se održe krajem juna ili početkom jula.

Podsećamo, Micotakis je vodio i na osnovu prvih zvaničnih rezultata izbora na osnovu 31,1% teritorije, preneo je Telegraf.

Prve zvanične rezultate objavilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova, prenosi Oma

Na 31,1% teritorije rezultati su sledeći: ND: 41,1% SIRIZA: 20,1% PASOK: 12,7% KKE: 6,7% Hellenic Solution: 4,5% Pobeda: 2,9% Sloboda plovidbe: 2,6% MePA25: 2,3%.

Nova demokratija, vladajuća konzervativna partija premijera Kirjakosa Micotakisa, prema prvim zvaničnim rezultatima pobedila je na danas održanim parlamentarnim izborima u Grčkoj.

Veliku pobedu Nove demokratije, vladajuće konzervativne partije premijera Kirjakosa Micotakisa koju je zabeležila izlazna anketa, a potvrdila je i prva ocena rezultata za današnje izbore koju je Singular Logic prikazao.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading