G7 POZVALA KINU DA IZVRŠI PRITISAK NA RUSIJU "Odmah, potpuno i bezuslovno"
Foto: Alo/Shutterstock

U zajedničkom saopštenju, lideri G7 su naglasili da ne žele da nanesu štetu Kini i da traže "konstruktivne i stabilne odnose" sa Pekingom, prepoznajući važnost iskrenog angažovanja i izražavanja zabrinutosti direktno Kini, preneo je AP. "Pozivamo Kinu da izvrši pritisak na Rusiju da zaustavi svoju vojnu agresiju i odmah, potpuno i bezuslovno povuče svoje trupe iz Ukrajine", navodi se u saopštenju.

Ohrabrujemo Kinu da podrži sveobuhvatan, pravedan i trajni mir, zasnovan na teritorijalnom integritetu i principima i ciljevima Povelje UN, uključujući direktne razgovore sa Ukrajinom, naveli su lideri G7.

Saradnja sa Kinom je neophodna s obzirom na njenu globalnu ulogu i ekonomsku veličinu, istakli su lideri G7, pozivajući na zajednički rad na izazovima kao što su klimatske promene, biodiverzitet, dugovi i potrebe za finansiranjem ranjivih zemalja, globalni zdravstveni problemi i ekonomska stabilnost.

Oni su, međutim, izrazili "ozbiljnu zabrinutost" zbog situacije u Istočnom i Južnom kineskom moru, gde Peking širi svoje vojno prisustvo i preti da će upotrebiti silu kako bi izvršio kontrolu nad Tajvanom. G7 se ujedinila i u izražavanju zabrinutosti za ljudska prava u Kini, uključujući na Tibetu, u Hongkongu i krajnjem zapadnom regionu Sinđijang, gde je postojanje prinudnog rada višegodišnje pitanje.

Lideri G7 su u saopštenju nastojali i da se suprotstave optužbama da nastoje da spreče uspon Kine kao globalne sile, navodi agencija.

"Naši politički pristupi nisu osmišljeni da naškode Kini, niti nastojimo da osujetimo ekonomski napredak i razvoj Kine", navodi se u saopštenju. Lideri G7 su u petak pozvali sve učesnike sporazuma o izvozu ukrajinskog žita preko Crnog mora da "nastave i u potpunosti sprovode neometano funkcionisanje u svom maksimalnom potencijalu onoliko dugo koliko je potrebno", preneo je Rojters. Ugovor je ranije ove nedelje produžen za još dva meseca.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading