OTKRIVEN VELIKI NATO PLAN Zapadna alijansa povlači ključni potez, uslediće bitna promena
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Lideri NATO-a moraće da odobre hiljade stranica tajnih vojnih planova koji će opisivati kako će taj pakt odgovoriti u slučaju ruskog napada.

Ovaj potez predstavlja veliku promenu u Severnoatlantskoj alijansi budući da dugo nije pravila velike odbrambene planove – u skorijoj prošlosti učestvovala je u ratovima u Avganistanu i Iraku, kao i u bombardovanju SR Jugoslavije, ali postsovjetsku Rusiju nije držala za egzistencijalnu pretnju.

Međutim, s početkom ruske Specijalne vojne operacije u Ukrajini, prvog vojnog sukoba na tlu Evrope od Drugog svetskog rata, kako navodi Rojters, očigledno ne računajući NATO agresiju na Srbiju, "sve se promenilo – NATO želi da ima spreman odgovor u slučaju napada bilo kog neprijatelja", a pre svega Moskve.

"Osnovna razlika između upravljanja krizom i kolektivne odbrane je sledeća: redosled događaja ne određujemo mi, već naš protivnik", rekao je visoki zvaničnik Alijanse admiral Rob Bauer i dodao da se moraju pripremiti za činjenicu da se sukob može pojaviti u bilo kom trenutku.

NATO će uz to dati smernice nacijama o tome kako da unaprede svoje snage i logistiku.

"Saveznici će tačno znati koje snage i kapaciteti su im potrebni, uključujući gde, šta i kako da rasporede", rekao je šef NATO-a Jens Stoltenberg o strogo poverljivim dokumentima koji će, kao u Hladnom ratu, predvideti raspodelu pojedinih trupa za odbranu određenih regiona.

Rojters konstatuje da je ovo nastavak raspodele borbenih trupa Alijanse na istoku Starog kontinenta, u čemu prednjače Velika Britanija, Kanada i Nemačka, a što je počelo 2014. godine. Međutim, ukazuje britanska novinska agencija, pred Alijansom je ogroman zadatak – 2022. pristala je da stavi 300.000 vojnika u stanje visoke pripravnosti, u odnosu na 40.000 u prošlosti.

Ali borbe u Ukrajini ogolile su nedostatak kapaciteta NATO članica da proizvedu dovoljne količine oružja i municije, a povrh toga mora i da se unapredi dugo zanemarivana logistika neophodna za brzo raspoređivanje trupa železnicom ili drumskim putevima.

Zarad finansiranja novih planova Stoltenberg je i pozvao članice da NATO-u daju još novca. Pre svega tako što će da ispune svoje novčane obaveze prema NATO-u (po dva odsto BDP-a), ali i da povećaju izdatke za ciljeve Alijanse, što će takođe biti tema samita u litvanskoj prestonici.

Zvaničnici NATO-a pak procenjuju da će za potpuno sprovođenje novih planova biti potrebno nekoliko godina, prenosi B92.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading