BALTIČKO MORE "DAVI" RUSIJU Teška vojna situacija u severnoj Evropi
EPA/Olafur Steinar Gestsson

Ovo je za Njuzvik rekao ministar spoljnih poslova Estonije i dodao da je strateški region sada postao "NATO jezero".

Govoreći za Njuzvik na marginama konferencije Lenart Meri u Talinu, Margus Cahna, lider liberalne stranke Estonija 200 i koalicioni partner premijerke Kaje Kalas, rekao je da je Finska ušla u NATO, i da je brzo pristupanje Švedske u alijansu "izuzetno važno".

Situacija u severnoj Evropi se "promenila“, rekao je Cahna, u još jedan izazov za Kremlj koji sada sebe smatra u ratu sa "kolektivnim Zapadom".

"Veoma je politički važno da imate susedne zemlje velike poput Finske i Švedske, i moćne kakve su one, u istoj alijansi", rekao je Cahna, koji je prethodno bio ministar odbrane Estonije 2016-17.

Ključne su i "praktične" vojne sposobnosti koje će obe nacije doneti alijansi, dodao je ministar spoljnih poslova.

"Od izuzetne važnosti je da je Baltičko more sada 'NATO jezero'", rekao je on i dodao: "Svako ko barem malo ima znanja o odbrani razume da se ovim mnogo menja na strateški način".

Baltičko more je dugo bilo žarište rusko-zapadnih tenzija. Ključne ruske pomorske baze u Sankt Peterburgu – domu moskovske Baltičke flote – i eksklava Kalinjingrad su centralne za regionalnu, a ponekad i globalnu projekciju moći Kremlja.

Sa nedavnim pristupanjem Finske NATO-u, sada ima sedam saveznika na obalama Baltičkog mora. Ruski ratni brodovi koji žele da stignu do Atlantskog okeana moraju proći sve ove obale.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading