DEMONSTRACIJA SILE Moćni kineski razarač zapretio Japanu
Foto: Printscreen/Printscreen

Japansko ministarstvo odbrane objavilo je  mapu koja prikazuje razarač sa navođenim raketama tipa 055 Lhasa, jedan od najmoćnijih ratnih brodova Mornarice Narodne oslobodilačke vojske, kako u obilasku u smeru kazaljke na satu predvodi flotilu od četiri broda koja uključuje manji razarač, fregatu i brod za snabdevanje.

Japanska mapa pokazuje da je putovanje počelo 30. aprila u moreuzu Cušima između Južne Koreje i Japana, nastavil se kroz moreuz Cugaru na severnom delu Hokaida 5. i 6. maja, a zatim oko lanca ostrva Izu južno od Tokija.

 

U tekstu objavljenom pošto je japansko ministarstvo odbrane obelodanilo ovu plovidbu, kineski državni Global Times je povezao putovanje flotile sa „nedavnim provokativnim komentarima Japana“ o Tajvanu.

„Iako je ovo putovanje verovatno rutinska vežba kineske mornarice, koja ne krši nijedan međunarodni zakon niti cilja bilo koju treću stranu, ono bi se moglo smatrati snažnom porukom Japanu“, navodi se u izveštaju Global Timesa, pozivajući se na kineske stručnjake.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading