PUTINE, UVEDI OPŠTU MOBILIZACIJU Izgubićeš, jači su...
Foto: AP/Foto: AP/Alexei Druzhinin

"Moramo imati na umu da je neprijatelj jači od nas... Zato nam je potrebna mobilizacija", rekao je Rogozin radio stanici "Moskva govori", piše Njuzvik.

Rogozina je Putin uklonio sa čela Roskosmosa u julu prošle godine bez navođenja razloga za njegovu smenu. Reč je o funkciji koju je Rogozin obavljao četiri godine, a govorilo se da je za vreme njegovog "šefovanja" ruskom svemirskom agencijom korupcija harala na svim nivoima.

Nakon što je izgubio funkciju, Rogozin je rekao da sada predvodi grupu vojnih savetnika pompeznog naziva "Carevi vukovi", koja pruža "vojno-tehničku podršku" u borbi protiv jedinica ruskih separatista iz okupiranih ukrajinskih oblasti Donjecka i Luganska.

"Mobilizacija koju smo imali prošle jeseni nije dovoljna. Potreban nam je još jedan", rekao je Rogozin na radiju, misleći na takozvanu "delimičnu mobilizaciju“ koju je Putin naredio u septembru 2022. godine.

"Imamo problema sa ljudstvom, naši borci ginu i ranjavaju na ratištu. Gubimo borbeno spremne momke koje moramo da zamenimo", rekao je Rogozin

Ovo nije prvi put da se govori o potencijalnoj opštoj mobilizaciji u Rusiji, iako se češće radilo o spekulacijama Ukrajine i Zapada o mogućim potezima Kremlja, nego o apelima Rusije.

Međutim, prošlog meseca predstavnik Dume Mihail Šeremet, takođe član Putinove partije Jedinstvena Rusija, poslao je sličnu poruku Kremlju.

On je tada rekao da „neće biti moguće pobediti Ukrajinu ako predsednik ne proglasi opštu mobilizaciju”.

U septembru prošle godine, zbog velikih gubitaka snaga koje su prvobitno poslate u Ukrajinu, ruski predsednik je bio prinuđen da proglasi "delimičnu mobilizaciju" tokom koje je, uz znatne probleme, okupljeno oko 300.000 vojnika.

Vojni analitičari, ističu da se tu priča nije završila, već da se u Rusiji sve vreme sprovodi prikrivena mobilizacija za popunu snaga u Ukrajini.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading