ZABRANA PUŠENJA NA OTVORENOM Ova evropska država planira poseban uspeh do 2040. godine
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Vlada Portugalije predstavila je danas zakon kojim se zabrana pušenja proširuje na otvorene prostore, uključujući natkrivene terase, a ograničava se i prodaja duvana.

- Ovim amandmanom danas pokušavamo da zaštitimo naredne generacije - rekao je ministar zdravlja Manuel Pizaro na konferenciji za novinare, odbacujući kritike nekih poslovnih grupa koje kažu da su mere preoštre i diskriminatorne.

Ako novi zakon prođe u parlamentu, gde vladajući socijalisti imaju većinu, pušenje pored javnih institucija poput škola, univerziteta, bolnica ili sportskih objekata, ispred restorana, barova i kafića biće zabranjeno od 23. oktobra, preneo je Rojters.

Restoranima, barovima i noćnim klubovima koji imaju namenske prostorije za pušače sa adekvatnom izolacijom biće dozvoljeno da ih održavaju do 2030. godine.

Od 2025. godine samo licenciranim trafikama i aerodromskim prodavnicama biće dozvoljeno da prodaju cigarete i druge duvanske proizvode, što znači da automatima, barovima, restoranima i benzinskim stanicama više neće biti dozvoljeno da ih nude na prodaju.

Prema direktivi EU, Portugalija, takođe, menja zakon kako bi izjednačila zagrejane duvanske proizvode sa konvencionalnim duvanom. Zabranjena je prodaja aromatizovanog grejanog duvana.

Nacionalno udruženje prodavaca goriva, koje upravlja benzinskim stanicama, ocenilo je plan Vlade nepravednim i neproporcionalnim.

Paklica cigareta u Portugaliji košta oko pet evra, što je jedna od najnižih cena u zapadnoj Evropi.

Procenjuje se da je u 2019. godini oko 13.500 umrlo od posledica konzumiranja duvana u Portugaliji, koja ima oko 10 miliona stanovnika.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading