PUTIN IZDAO NAREĐENJE Rusija otkazuje bitan ugovor sa NATO članicama
Foto: EPA/SERGEY GUNEEVSPUTNIK/KREMLIN / POOL

Rusija poriče Ugovor o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi, zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov imenovan je za predstavnika predsednika prilikom razmatranja inicijative u parlamentu, naveo je šef države u ukazu .

„Imenovati zamenika ministra spoljnih poslova Sergeja Aleksejeviča Rjabkova za zvaničnog predstavnika predsednika kada veća Savezne skupštine razmatraju pitanje otkazivanja Ugovora o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi“, navodi se u tekstu dokumenta.

CFE Ugovor potpisali su u Parizu 1990. godine predstavnici 16 država članica NATO -a i šest članica Varšavskog pakta, a 1999. godine na samitu Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju ( OEBS ) potpisana je ažurirana verzija sporazuma u Istanbulu.

Ugovor na neodređeno vreme podrazumevao je stvaranje sistema za ograničavanje broja konvencionalnog naoružanja - tenkova, oklopnih borbenih vozila, artiljerijskih oruđa, borbenih aviona i jurišnih helikoptera.

Adaptirani ugovor ratifikovale su samo četiri zemlje - Rusija, Belorusija , Кazahstan i Ukrajina , iako su dokument potpisali predstavnici tridesetak država. Moskva je 2007. suspendovala svoje učešće u CFE Ugovoru „sve dok zemlje NATO-a ne ratifikuju Sporazum o adaptaciji i ne počnu da sprovode ovaj dokument u dobroj veri“.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading