IZRAELCI UPORNI PROTIV REFORME PRAVOSUĐA Zakonski predlozi trenutno"na pauzi", ali građani i dalje na protestima
Foto: AP/Tanjug/Ap

Desetine hiljada demonstranata okupile su se proteklog vikenda širom Izraela, 18. nedelju zaredom, protestujući protiv vladinih planova da reformiše pravosudni sistem.

Glavno okupljanje bilo je u ulici Kaplan u Tel Avivu, a mediji procenjuju da je na njemu bilo između 100.000 i 180.000 ljudi.

Demonstracije su održane i u drugim gradovima širom zemlje, a nekoliko stotina ljudi demonstriralo je u Rehovotu, gradu u centralnom Izraelu, mašući nacionalnom zastavom i blokirajući saobraćajnu raskrsnicu.

Opozicioni lider Jair Lapid je, međutim, istakao da "narod neće dozvoliti da vlast samo kupuje vreme da bi se održala" i upozorio da vlada premijera Benjamina Netanijahua "ne može da vodi razgovore u rezidenciji predsednika dok, istovremeno, kleveta Viši sud i šalje nasilnike na ulice".

- Ova vlada treba da skine sve zakone sa stola Kneseta i da shvati da neće biti situacije u kojoj koalicija sama bira sudije, - rekao je Lapid.

Organizatori protesta pozvali su prethodno Lapida i Ganca da prekinu učešće u pregovorima ako se ne postigne dogovor sa vladom u narednim danima.

Izraelski mediji podsećaju da je u četvrtak održan "dan jednakosti, u kom su demonstranti izveli akte građanske neposlušnosti, uključujući blokiranje glavnih auto-puteva širom zemlje".

Bili su organizovani i protesti ispred domova istaknutih ministara i kancelarija državnih i verskih institucija.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading