DVE KRUNE, KOČIJA OD ZLATA I JABUKA SA DIJAMANTIMA! Simbolika najzanimljivijih PREDMETA sa krunisanja kralja Čarlsa (FOTO)
Foto: AP/AP Yui Mok

Tokom krunisanja kralja Čarlsa III videće se drevne insignije i najsjajniji dragulji, a ti predmeti, osim što prikazuju raskoš kraljevske porodice, imaju simboličnu i fizičku vezu s prošlošću.

Ovo su neki od najzanimljivijih predmeta s krunisanja koje se danas održava:

Dve krune

Kruna svetog Edvarda, najvažnija među kraljevskim krunama, biće stavljena na glavu Čarlsa III tokom ceremonije i to će biti jedini put da će je nositi.

Koristi se samo za krunisanja i poslednji put ju je nosila Čarlsova majka, kraljica Elizabeta II, tokom svog ustoličenja 1953.

Kruna je izrađena od 22-karatnog zlata za krunisanje imenjaka novog kralja, Čarlsa II, održanu 1661. godine. Ukrašena je poludragim kamenjem poput rubina, ametista i safira. Ima četiri luka, četiri krsta i ljiljana. Obrubljena je krznom hermelina.

- To je zaista dragoceni simbol autoriteta monarhije - rekao je Edi Levijan, šef slavne istoimene prodavnice dragulja, za agenciju France Presse.

- Mnogi su akumulirali velika bogatstva i pokušavaju da kupe najbolje što postoji - rekao je Levijan. - Ali ni oni nikada ne mogu da dođu do ovog kvaliteta rubina i safira - nastavio je draguljar.

Kruna, nedavno prilagođena veličini Čarlsove glave, teška je više od dva kilograma.

Kralj će na kraju svečanosti nositi i imperijalnu državnu krunu koja je poslednji put viđena u septembru prošle godine na sahrani kraljice Elizabete II. Izrađena 1937. za krunisanju kralja Džordža VI, Elizabetinog oca, ona se koristi i tokom govora na otvaranju novih saziva parlamenata. Teška je 1.06 kilograma, visoka je 31.5 centimetara, ima 2.868 dijamanata, 17 safira, 11 smaragda, 269 bisera i četiri rubina.

Na toj kruni je i dijamant Cullinan II, drugi najveći kamen izrezan iz dijamanta Cullinan, za koji se tvrdi da je najveći dijamant ikad pronađen.

Kruna kraljice Marije

Kraljica supruga Kamila nosiće krunu kraljice Marije, ukrašenu s 2.200 dijamanata.

Kraljica Marija, supruga Džordža V, dala je da se izradi za svoje krunisanje 1911. godine. Palata je objavila da je ona imala manje promene kako bi odgovarala Kamilinom stilu i bila u pomen nedavno preminuloj Elizabeti II.

Tako je u nju umetnuto još nekoliko dijamanata, poput Cullinana III, IV i V iz Elizabetine lične zbirke. Kraljica je često znala da ih nosi kao broševe.

Kontroverzni dijamant Koh-i-Noor, koji je Britanska istočnoindijska kompanija zaplenila 1849, više se ne nalazi na toj kruni.

"To je mudar izbor”, rekao je Levijan, čiji su preci čuvali Koh-i-Noor dok je bio u posedu persijskog šaha.

Dve kočije

Čarls i Kamila će se od Bakingemske palate do Vestminsterske opatije kretati kraćim putem od Elizabete II na svom krunisanju 1953. godine.

Tek na povratku će se voziti u Zlatnoj državnoj kočiji, izrađenoj 1762. i korišćenoj na svim krunisanjima od 1831. godine. Elizabeta se žalila na neudobnost te kočije nakon svog krunisanja, opisavši iskustvo "užasnim".

Ona je teška četiri tone, visoka je 3,6 metara i dugačka sedam metara. Vuče je osam konja, a zbog svoje težine i starosti kreće se tek brzinom ljudskog hoda.

- Ako idete iza nje, možete čuti kako škripi - rekao je Martin Oats, zadužen za održavanje kočija u Kraljevskim ergelama.

Na putovanju prema opatiji Čarls i Kamila će se voziti u modernijoj i udobnijoj kočiji izrađenoj za kraljičin dijamantni jubilej. Ona je proizvedena u Australiji, a Elizabeta ju je prvi put koristila 2014. godine.

Reč je o najnovijoj, klimatizovanoj kočiji kraljevske porodice, koja ima električne podizače prozora, a klimanje sprečava šest hidrauličkih stabilizatora.

Žezla i kugle

Nekoliko žezla osnažiće simboličku važnost događaja. Najpoznatije od njih je žezlo s krstom, koje predstavlja monarhovu svetovnu moć i dobro upravljanje. Na vrhu tog žezla je Cullinan I, najveći izrezani bezbojni dijamant na svetu.

Čarls će držati i zlatnu kraljevsku jabuku ukrašenu dijamantima, smaragdima, rubinima, safirima i biserima, s ametistom i krstom.

Velški krst

Na ceremoniji će biti i srebrni krst, koji sadrži komadiće drveta za koje Vatikan tvrdi da su bili na Pravom krstu, onom na kojem je razapet Isus Hrist. Kraljevskoj porodici je te komadiće darovao papa Franjo.

Krunidbeni presto

Izrađeno za kralja Edvarda I 1300. godine, za ovaj dva metra visok presto od hrasta veruje se da je najstariji komad nameštaja u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Pod njim se nalazi takozvani Kamen sudbine, drevni simbol škotske monarhije koji je Edvard I zaplenio 1296. godine. Taj kamen vraćen je u Edinburg 1996, ali sad je ponovo privremeno u Londonu kako bi se koristio u ceremoniji, prenosi net.hr

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading