SKANDAL PRED KRUNISANJE Južna Afrika traži da Britanija vrati dijamante iz kraljevske krune
Foto: AP/AP/Tanjug

Kulinan I. (nazvan po tadašnjem menadžeru rudnika), poznat i kao "Zvezda Afrike" težak 530 karata, pronađen je u Južnoj Africi 1905. godine, kada je ova država bila britanska kolonija.

Dve godine kasnije, tadašnja kolonijalna vlada poklonila je kamen kralju Edvardu VII za njegov rođendan.

„Ljudi su umirali, krv se prolivala da bi ti dijamanti stigli u Veliku Britaniju. Sva rudna bogatstva Južne Afrike pripadaju južnoafričkom narodu, a ne britanskoj palati“, rekao je juče poslanik Vujolvetu Zungula, predsednik male opozicione partije.

 

 

Kulinan je dijamant od 3.126 karata, i bio je najveći dijamant ikada iskopan. Težio je 621 gram u sirovom obliku. Poslat je u Amsterdam i isečen na dva velika glavna kamena, sedam dragulja i 96 brilijanata.

Mnogi od ovih dijamanata danas krase kraljevsku krunu, a drugi su podeljeni drugim članovima kraljevske porodice.

Od ukidanja aparthejda, u London su redovno stizali pozivi da vrate dijamant. Tako je bilo i tokom posete kraljice Elizabete Druge JAR-u 1995. godine. Istovremeno, bivše kolonijalne sile poslednjih godina sve više vraćaju afričke predmete u zemlje iz kojih su odneti.

„Želimo da vratimo afričku zvezdu i sve dijamante, zlato i druge minerale koje je Britansko carstvo ukralo iz Južne Afrike nez naknade“, tvitovao je poslanik Karl Nihaus iz vladajućeg Afričkog nacionalnog kongresa (ANC) nakon kraljičine smrti u septembru.

„Nema plaćanja za vraćanje ukradene robe!“ naziv je onlajn peticije kojom se poziva da kralj Čarls III vrati dijamante.

 

 

„Kao Južnoafrikanci, zahtevamo da se naši dijamanti vrate i da budu izloženi u muzeju“, navodi se u peticiji koju je do sada potpisalo 8.000 ljudi.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading