Turska sledeće nedelje vodi razgovor o produženju sporazuma o žitu
Foto: AP/Petros Karadjias (STF)

"Nastavljamo kontakte sa ruskom i ukrajinskom stranom. Dogovorili smo da se narednih dana održi sastanak predstavnika Rusije, Ukrajine i Turske na nivou zamenika ministara radi razgovora o pitanjima vezanim za inicijativu o žitu", rekao je on, ne precizirajući gde će sastanak biti održan.

Pitanje produženja sporazuma o žitu razmatrano je ranije ove nedelje tokom telefonskih razgovora predsednika Turske i Rusije, Redžepa Tajipa Erdogana i Vladimira Putina, navodi agencija.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov prethodno je izjavio da nisu ispunjeni uslovi Rusije iz sporazuma, dodajući da u tom pogledu, izgledi za produženje dogovora nisu baš dobri. Prema pisanju lista Hurijet, turska strana će narednih dana o ovom pitanju razgovarati sa predstavnicima Ujedinjenih nacija, Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije.

Sporazumi o izvozu hrane iz Ukrajine zaključeni su 22. jula prošle godine na period od 120 dana, a produženi su u novembru za još 120 dana.

U martu ove godine, ruske vlasti objavile su da se sporazum produžava za 60 dana, upozoravajući da će to biti dovoljno vremena da se proceni efikasnost memoranduma koji je Rusija potpisala sa Ujedinjenim nacijama.

Tim memorandumom je ukinuto ograničenje izvoza ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva na svetska tržišta, međutim zvanična Moskva napominje da se drugi deo sporazuma ne sprovodi.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading