"NE ŽELITE DA ZAPOČNETE RAT..." Pentagon ima plan za Kinu
Foto: EPA/EPA/SHAWN THEW

Zamenica američkog ministra odbrane Ketlin Hiks izjavila je da će Amerika iskoristiti lekcije naučene tokom snabdevanja Kijeva oružjem i opremom kako bi pomogle Tajvanu u potencijalnom sukobu sa Pekingom.

Zamenica američkog ministra odbrane Ketlin Hiks izjavila je da će Pentagon iskoristiti lekcije naučene tokom snabdevanja Ukrajine oružjem da bi pomogao Tajvanu u potencijalnom sukobu sa Pekingom.

Vojna industrija

Ona je u intervjuu za Blumberg izjavila da su tokom ukrajinskog konflikta stečene mnoge prednosti za potencijalne izazove u pacifičkom regionu.

Sada učimo kako da uvećamo našu vojnu industrijsku bazu i proučavamo tu industrijsku bazu koja je proteklih 60 godina prolazila kroz cikluse obilja i gladi - kazala je Hiksova.

Ona je objasnila da je ukrajinski sukob ukazao na teškoće u brzoj nabavci oružja i opreme za Kijev. Amerika je konstantno koristila predsednička ovlašćenja da ubrza transfer oružja za Ukrajinu, a prema rečima Hiksove, Pentagon planira da uradi isto u sličaju Tajvana.

Analiziramo kako sada koristimo ta ovlašćenja da bismo mogli da iskoristimo za bržu proizvodnju municije i isporuke većih količina našim snagama u Pacifiku - rekla je Hiksova, dodajući da Pentagon ima ,,jasnu strategiju koja je fokusira na na Kinu".

Zamenica američkog ministra odbrane priznala je da SAD ne veruju da je napad Pekinga na Tajvan neminovan, ali je istakla da žele da zastraše Kinu.

- Želimo da se kinesko rukovodstvo svakog dana probudi i kaže: ,,Danas nije dan da započnemo agresiju koja preti američkim interesima" - naglasila je
Hiksova.

Amerika, inače, u poslednje vreme sve više podiže tenzije u Tajvanskom moreuzu, iako tvrdi da se pridržava politike "jedne Kine", na koju se odavno obavezala. Osim što je poja čao prisustvo svojih ratnih brodova i špijunskih letelica tom regionu, predsednik Dozef Bajden je u vojni budžet za ovu godinu uključio i dve milijarde dolara za Tajvan. Dodatno, Pentagon planira da skladiš oružje vredno 100 miliona dolara na tom odmetnutom kineskom ostrvu ili oko njega.

Previše provokacija

Sem tih konkretnih vojnih mera, Vašington konstantno provocira Peking. Nakon što je prošle godine u avgustu predsednica Predstavničkog doma Američkog kongresa Nensi Pelosi posetila Tajpej uprkos protivljenju Pekinga, na Tajvan je otad otišlo nekoliko visokih delegacija SAD- sve bez dozvole kineskih vlasti. S druge strane, predsednica Tajvana Caj Ingyen posetila je nedavno Ameriku i tamo se sastala sa novim predsednikom Predstavničkog doma Kongresa Kevinom Mekartijem. To i ostale američke provokacije izazvale su bes Pekinga, te je kineski predsednik Si Đinping u nekoliko navrata i protesta organizovao velike vojne vežbe oko Tajvana. Iako je Si rekao da bi više voleo mir no ujedinjenje sa Tajvanom, on je ostavio mogućnost da iskoristi i silu, ako to bude potrebno.

​Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading