Tajvan bi uskoro mogao da izgubi još jednog od samo 13 diplomatskih saveznika - Hoće li i Paragvaj promeniti stranu posle 60 godina?
Foto: AP/Foto AP

Naime, Efrain Alegre, koji predvodi koaliciju levog centra Concertacion Nacional, u anketama je rame uz rame sa kandidatom vladajuće stranke Santjagom Penom.

Alegre je kritikovao trenutne diplomatske odnose Paragvaja sa Tajvanom - koji traju više od 60 godina - ističući da su oni otežali prodaju soje i govedine Kini, velikom globalnom kupcu, i rekao da Paragvaj nema dovoljno koristi od diplomatskih veza sa Tajvanom.

Obraćajući se novinarima u Tajpeju, tajvanski ministar spoljnih poslova Džozef Vu rekao je da su Alegreovi javni komentari "sigurno izazvali određenu zabrinutost".

"Paragvaj ima dugogodišnji odnos sa nama, a taj odnos je takođe veoma stabilan. Daćemo sve od sebe da održimo diplomatske odnose sa Paragvajem", rekao je Vu.

Paragvaj je jedna od samo 13 zemalja koje održavaju formalne diplomatske veze sa Tajvanom na koji Kina polaže pravo, a Kina pojačava napore da pridobije preostale saveznike ostrva. Honduras je prošlog meseca prekinuo odnose sa Tajpejem u korist Pekinga.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading