OVO JE KRAJ AMERIKE! Medvedev: Svet je na ivici novog svetskog rata
Foto: Alo/Alo! Ilustracija A.V.

Savremeni svet je bolestan i verovatno je na ivici novog svetskog rata, ali to se može izbeći, izjavio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev.

"Svet je bolestan. I sasvim je verovatno da je na ivici novog svetskog rata. Da li je to neizbežno? Ne, nije", rekao je Medvedev tokom razgovora sa učesnicima maratona "Znanje".

On je dodao da se "imperije nikada ne raspadaju bez naknadnih ratova, a posle raspada SSSR-a rat je izbegavan skoro 30 godina".

"Svetski rat se može izbeći, ali neću da dajem prognoze, to je nezahvalan zadatak", kazao je.

Medvedev je kazao da je "tiha podela" Ukrajine između Poljske i drugih zemalja bolja od ulaska Kijeva u NATO ili svetskog rata.

"Takva tiha podela je bolja od Ukrajine u NATO-u ili svetskog rata. Pohlepa, zloba, mržnja i ambicija su često jači od zdravog razuma. Zauzimanje zapadnih regiona Ukrajine, Poljska, Mađarska i Rumunija sanjaju više od jedne decenije", dodao je.

On je napomenuo da posebno lideri Poljske, razgovaraju sa ukrajinskim vlastima o stvaranju konfederacije, "a da to nije daleko do unije, kao što je nekada bilo". Prema njegovim rečima, Poljska i druge zemlje nastoje da što pre sprovedu ove planove, dok se, kako je rekao, ne zatvori prozor mogućnosti", a Rusija i predstavnici kolektivnog Zapada ne postignu dogovor.

Zapad nespreman za ravnopravno partnerstvo

Prema njegovim rečima, Zapad se pokazao kao nepravedan prema Rusiji i nije spreman za ravnopravno partnerstvo

"Takozvani zapadni svet se pokazao nepravednim prema našoj zemlji na mnogo načina i nije spreman na ravnopravno partnerstvo. Više puta smo tražili od naših bivših partnera, koje sada često nazivamo i neprijateljima, da čuju našu zabrinutost u oblasti bezbednosti koje su nastale nakon smrti Sovjetskog Saveza", objasnio je Medvedev.

Bivši ruski predsednik je primetio da Zapad nije čuo Rusiju, da su se "samo rugali u izvesnom smislu svih ovih godina, iscrpljivali, pokušavali da je oslabe, okruživali je novim vojnim bazama istog onog vojnog bloka koji je bio u neprijateljstvu sa njihovom bivšom zemljom decenijama".

Kako je naveo, na Rusiju sankcije baš i ne deluju i nisu imale fatalan efekat niti će ga imati, a nova ograničenja imaju samo jedan cilj – da pokažu lojalnost Sjedinjenim Američkim Državama.

Moguće otcepljenje nekih država od SAD

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije je napomenuo da je odvajanje američkih država vrlo verovatan scenario i da će "navijati za Teksas" ako Ostin odluči da traži nezavisnost od Vašingtona.

"Borba za istrebljenje između političkih elita i ekonomskih klanova dovešće do izolacije raznih država. Ovo je potpuno moguć scenario, koji se već razmeću svojom nezavisnošću u najosetljivijim pitanjima, počevši od mogućnosti primene smrtne kazne kriminalcima i završavajući sa ekonomskim problemima", naveo je.

Kako je Medevedev naveo, Kalifornija i "država usamljena zvezda" Teksas već traže slobodu, a činilo bi se da bi sasvim nedavno i ovaj scenario mogao da deluje apsurdno ili veoma čudno, ali je, ipak, Teksas već počeo da se priprema za referendum, 2021. godine.

"Kalifornija i 'država usamljena zvezda' Teksas već traže slobodu, a činilo bi se da bi sasvim nedavno i ovaj scenario mogao da deluje apsurdno ili veoma čudno, ali je, ipak, Teksas već počeo da se priprema za referendum, 2021. godine republikanci u državi Teksas izradili su akt o nezavisnosti te države", rekao je Medvedev.

On je dodao da su se pojavili i novi zakoni, tako da tu zabava tek počinje.

"Ne znam za vas, ali ja ću navijati za Teksas, da vidimo šta oni tamo mogu da urade", poručio je.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading