AVIJACIJA ČEKALA ZNAK DA SVE RAZNESE! Britanski specijalci tajno došli u Kartum, pa krenuli u nemoguću misiju!
Foto: AP/Tanjug/Ap

Tim elitnih britanskih vojnika doleteo je u Kartum kasno u subotu uveče američkim vojnim avionom koji je bio deo odvojene, ali koordinisane američke evakuacione misije.

Po sletanju, britanski vojnici su napustili američke vojnije, preuzeli lokalna vozila i odvezli se preko čitavog grada do mesta gde se nalazi ambasada Velike Britanije.

Britanska diplomatska misija smeštena je u oblasti Kartuma koja se nalazi između dve sudanske zaraćene frakcije, što je operaciju njihovog izvlačenja činilo posebno opasnom, prenosi Skaj njuz.

U misiji je bilo dvadesetak britanskih diplomata sa kojima su bili i članovi njihovih porodica, kao i nekolicina zvaničnika iz drugih zemalja kojima je Britanija ponudila pomoć.

Vojnici su se sastali sa evakuacionim timom i oko 30 ljudi, uključujući decu, i pripremili se za izvlačenje.

Morali su da procene situaciju na terenu i da li je dovoljno bezbedno da ih izvedu bez dodatne podrške.

U tandemu sa prvom etapom misije, dva transportna aviona Kraljevskog vazduhoplovstva - C-130 Herkules i A400M Erbas - poletela su iz RAF Akrotirija, velike britanske vojne baze na Kipru.

Avion, koji je delovao u koordinaciji sa francuskim i američkim oružanim snagama i uz dozvolu sudanske vojske, sleteo je tokom noći na aerodrom Vadi Seidna koji se nalazi oko 30 kilometara severno od Kartuma.

Sledila je potencijalno najopasnija faza u spasilačkoj misiji.

Vojnici i diplomate morali su da do mesta u Kartumu odakle je krenula operacija izvlačenja putuju oko 30 kilometara i prođu nekoliko kontrolnih punktova.

Ako bi došlo do teških borbi, britanski planeri bili su spremni da pošalju dodatne avione i trupe, sa mogućnošću da “probiju“ kontrolne punktove i stignu do diplomata.

Prema tom scenariju, vojnici bi imali zadatak da štite diplomate od borbi dok ne dođe pomoć.

U tom slučaju, međutim, otvorio bi se koridor kojim bi vojnicima automobilima odvezli putnike do aerodroma.

Avionska jedinica, koja je dovezla i vojna vozila koja su korišćena za operaciju, krenula je ka spasilačkom timu kao podrška.

Nije odmah bilo jasno da li su se britanske trupe suočile sa otvorenom vatrom ili granatiranjem.

Kada su stigli na aerodrom, diplomate su se sa porodicama ukrcale u avion, koja su poletela za Kipar.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading