NAPADAJU I U LJUBLJANI! Sloveniaj pod uzbunom zbog medveda, zveri ulaze u gradove!
Foto: Alo/foto: Z. G.

Desilo se da medved napadne čoveka koji je šetao psa u blizini Iga, koji je na dvadesetak kilometara od prestonice. Ipak, najbliže glavnom gradu prišao je pre dve godine kada su medvedi dva puta u 12 meseci napali meštane Škofljice. Ona se nalazi svega osam kilometara daleko od Ljubljane.

Slovenačko ministarstvo za prirodne resurse i prostorno planiranje je za ovu godinu izdalo dozvolu lovcima da odstrele čak 230 mrkih medveda, najveću kvotu ikad dozvoljenu.

Planirano je da se najviše jedinki odstreli u južnom delu zemlju gde se beleži najviše incidenata sa ovom zverkom i da se pretpostavljeni broj od 1.100 medveda smanji na priželjkivanih i podnošljivih 800.

U Sloveniji ljudska populacija stabilno raste i širi se po zemlji (sa 1,7 miliona 1973. na 2,1 milion 2023), dok se istovremeno to isto događa sa populacijom medveda. Šteta koju oni uzrokuju napadom na farme se zahvaljujući oprezu čoveka smanjuje, ali je i dalje prilično skupa.

Prošle godine odstreljeno 149 medveda

Zbog toga su Slovenci u više navrata najradikalnijom merom smanjivali broj medveda odstreljujući prošle godine 149 jedinki, 2021. 148 mrkih medveda, a 2020. u vreme pandemije samo 99, prema podacima ovdašnjeg Zavoda za šumarstvo. Rekord je bio 2018. kada su odstreljena čak 153 mrka medveda.

Mnogi veruju da je kvotu za najveći broj za odstrel medveda motivisao slučaj sa smrtnim ishodom u susednoj Italiji u mestu Trentino, početkom ovog meseca. Nesrećni 26-godišnji džoger je nakon napada medveda, koji ga je teško povredio ostavljajući duboke rane na vratu, preminuo u šumi u blizini svog sela Kaldes.

Ipak, brzu odluku ministra Uroša Brežana, rodom iz Tolmina, nedaleko od granice sa Italijom, da odredi kvotu od čak 230 medveda koji su "višak", kao upitnu je doveo premijer Robert Golob. On je pozvao Brežana da se ta odluka još jednom prouči, a u međuvremenu zamrzne.

Slovenačka novinska agencija STA prenela je i poziv nevladinih organizacija koje tvrde da je odstrel čak 230 medveda kršenje domaćih, ali i evropskih zakona. Oni navode da je razlog povećanja populacije medveda to što ih lovci planski hrane kako bi ih kasnije ubijali za trofeje ili meso. Sa takvim saznanjima obratili su se i Evropskoj komisiji.

Ipak, slični apeli ni ranije nisu sprečavali lovce da redukuju broj ove zaštićene vrste.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading