"TO VIŠE NIJE ŠALA, POČINJE BITKA ZA RUSIJU" Otkriven razlog Putinove iznenadne posete Lugansku i Hersonu (VIDEO)
Foto: Ilustracija

Šef ukrajinske Glavne obaveštajne uprave (GUR), Kirilo Budanov, u intervjuu za radio NV utvrdio je da će "ukrajinska vojska na područje Krima doći na proleće". 

 

Vojni analitičari spominju da bi se u maju i junu mogle voditi najžešće borbe na južnom pravcu prema Melitopolju kao prvoj tački velike bitke za oslobađanje luke Berđansk i povratak na Azovsko more i presecanje kopnenog koridora koji u ovom trenutku Rusija ima s Krimom.

Upravo zato se veruje da je ruski predsednik Vladimir Putin neočekivano i nenajavljeno posetio danas štab vojne grupe "Dnjepar" na hersonskom pravcu i štab Nacionalne garde "Istok" u nedavno anektiranoj regiji Lugansk, gde se sastao sa generalom Teplinskim koji je dobio zadatak da spreči te ukrajinske namere.

Da Rusi vrlo ozbiljno shvataju najave o "oslobađanju Krima", svedoči i autorski tekst političkog komentatora agencije "RIA novosti", Dmitrija Bavirina, koji najavljenu prolećnu ukrajinsku konraofanzivu naziva "odlučujućom bitkom za Rusiju".

Bitka za mirno okončanje sukoba je izgubljena. Bitka za Rusiju počinje na proleće - ističe Bavirin.

Navodi kako su se na te najave "kijevskog klovna" (misli se na ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog - prim.aut.) slatko namejali, ali sada su sigurni da će klovn to pokušati.

Ruski analitičar smatra kako je očigledno da će Ukrajinci na proleće krenuti na južnom pravcu prema Krimu te da je to "neposredno ugrožavanje bezbednosti Rusije, a to nije više šala". Krim je Rusija prvo okupirala, a potom anektirala 2014. godine i smatra ga svojom teritorijom.

Ukrajinci su izveli nekoliko napada dronovima na vojne ciljeve na Krimu, a oštećen je i most koji povezuje Krim s Rusijom. Jedan od najbližih Putinovih saradnika, bivši predsednik i premijer, Dmitrij Medvedev, zapretio je da će Rusija, ako Krim bude ugrožen, upotrebiti svo raspoloživo naoružanje.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading