POLJSKOJ UKRAJINA SLUŽI KAO "ANTIRUSKI ALAT" Zaharova detaljno o odnosu Varšave i Kijeva
Foto: EPA/MAXIM SHIPENKOV

- Zamislite, ovako Poljska razgovara s Ukrajinom, dok joj je ta još potrebna, kao subjekt, kao antiruski alat. A kada se granica izbriše, a ostatke Ukrajine apsorbuje Varšava, onda niko neće da priča s lokalnim stanovništvom. I uopšte, ova odluka ilustruje kako zapadnjaci zamišljaju brigu za gladne i one kojima je potrebna hrana - napisala je Zaharova na svom Telegram kanalu.

Ranije je jedan broj organizacija koje ujedinjuju poljske poljoprivrednike protestovao što se u zemlji deponuje i prodaje žito koje se uvozi iz Ukrajine radi daljeg izvoza preko Poljske u druge države.

Poljoprivrednici kažu da je ukrajinsko žito lošeg kvaliteta, zbog čega su cene domaćih proizvoda naglo pale, a u skladištima možda nema dovoljno mesta za nove useve.

Prema zvaničnim podacima, u prethodnoj godini iz Ukrajine je u Poljsku uvezeno oko dva miliona tona žitarica.

Premijeri Poljske, Mađarske, Rumunije, Bugarske i Slovačke su se krajem marta obratili šefici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen sa zahtevom da se umeša u krizu izazvanu prilivom žita iz Ukrajine.

U pismu je navedeno da su „problemi povezani sa značajnim povećanjem ponude ukrajinskih proizvoda na tržištima zemalja članica EU, posebno onih koja se graniče s Ukrajinom ili se nalaze pored nje.

Usled protesta lokalnih poljoprivrednika Poljska i Mađarska su najavile obustavu uvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda koji ulaze na evropsko tržište bez carina.

Kijev se nada da će se u ponedeljak dogovoriti o tranzitu žita s Varšavom, koja je do 30. juna zabranila uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine usred protesta poljoprivrednika.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading