"HRANILI SU TIGROVE ŽIVIM LJUDIMA" Evo za šta su sve optuženi sinovi El Čapa
Foto: EPA/EPA/JOSE MENDEZ

El Čapo je premašio uticaj koji je imao kolumbijski narkobos Pablo Eskobar, i da je dostigao uticaj koji je pre Drugog svetskog rata imao Al Kapone.

Ovidio Gusman Lopez, Hesus Alfredo Guzman Salazar i Ivan Arhivado Guzman Salazar su El Čapovi sinovi sa kojima je kartel Sinaloa postao nasilniji i agresivniji. Od njih trojice, samo Guzman Lopez je u pritvoru u Meksiku.

Američki tužilac Merik Garland, koji zajedno sa šeficom Uprave za borbu protiv droga En Milgram radi na slučaju, kaže da su El Čapovi sinovi optuženi u tri okruga zbog globalne mreže kartela.

El Čapovi sinovi optuženi su da su deo složene mreže proizvodnje i snabdevanja, koja uključuje državljane Kine i Gvatemale. Oni su optuženi za proizvodnju fentanila i vođenje laboratorije za drogu u Meksiku. Takođe, optužene su i osobe koje su deo obezbeđenja kartela i finansijeri rada kartela.

Optužnica dolazi u trenutku kada su SAD usred krize predoziranja, uglavnom zbog trovanja fentanilom. Skoro 107.000 ljudi umrlo je od predoziranja u SAD 2021. godine, što je rekordan broj.

Zaplene fentanila od strane američke carine i granične zaštite porasle su za više od 400 odsto od 2019. Zaplene ove godine su već premašile ukupne zaplene fentanila za celu 2022. DEA tvrdi da većina fentanila koji se trguje u SAD dolazi iz kartela Sinaloa.

El Čapo je 2019. osuđen u SAD na doživotnu kaznu i na još 30 godina zatvora, za vođenje velikih operacija trgovine drogom. Na njegovom suđenju, tužioci su rekli da dokazi prikupljeni od kasnih `80-ih pokazuju da su on i njegov kartel zaradili milijarde dolara krijumčarenjem tona kokaina, heroina, kristalnog meta i marihuane u Sjedinjene Države.

Gusman se pre izricanja presude sudiji žalio da mu je uskraćeno pravično suđenje i da su loši uslovi u zatvoru.

El Čapo je u njujorškom zatvoru od izručenja 19. januara 2017. Uhapšen je u januaru 2016. u Meksiku i izručen u SAD godinu dana kasnije po optužnici za trgovinu narkoticima, ubistva, otmice i druga krivična dela.

Uhapšen je šest meseci pošto je pobegao iz strogo čuvanog meksičkog zatvora, tako što su njegovi sradnici u kartelu iskopali do njega 1,5 kilometara tunela.

Gusman je ranije već jednom pobegao iz zatvora, 2001. godine, kad su ga na slobodu izneli u korpi za prljav veš.

El Čapo je najveći meksički narkobos postao 2003, posle hapšenja njegovog rivala Osijela Kardenasa koji je upravljao „Zalivskim kartelom“.

Do februara 2014. godine važio je za „najmoćnijeg trgovca drogom na svetu“ – kako su ga nazivali službenici američkog Ministarstva finansija. U pojedinim krugovima smatra se da je El Čapo premašio uticaj koji je imao kolumbijski narkobos Pablo Eskobar, i da je dostigao uticaj koji je pre Drugog svetskog rata imao Al Kapone. Nadimak El Čapo (na španskom: nizak) dobio je jer je visok 168 centimetara.

Hapšenjem i osudom El Čapa, posao nije stao, očigledno je da su sinovi preuzeli kartel i nastavili sa proizvodnjom i švercom.

Državni tužilac Garland opisujući nasilje kartela Sinaloa, tvrdio je kako su njegovi članovi mučili neprijatelje, uključujući i meksičke službenike za sprovođenje zakona.

Rekao je da su tigrovi u vlasništvu El Čapovih sinova hranjeni ljudima, ponekad dok su žrtve još bile žive.

Osam optuženih, njihovih saradnika,  uhapšeno je i još se nalaze u pritvoru u Kolumbiji, Grčkoj, Gvatemali i SAD. Vlada nudi 10 miliona dolara za informacije koje bi pomogle hapšenju druga dva El Čapova sina.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading