"TEŠIRA JE ŽRTVENO JAGNJE!" Veteran CIA o curenju dokumenata!
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Curenje strogo poverljivih dokumenata iz Pentagona je moglo biti namerno režirano kako bi došlo do smene predsednik SAD Džozef Bajden ili da bi se proširila moć američke vlade da reguliše sve što je objavljeno na internetu, ocenio je penzionisani visokopozicionirani obaveštajni oficir CIA-e i bivši zvaničnik Stejt departmenta Leri Džonson za "Sputnjik internešenel".

Podsetimo, avijatičar prve klase Džek Tešeira (21) uhapšen je zbog curenja poverljivih dokumenta iz Pentagona. On je optužen za neovlašćeno zadržavanje i prenošenje informacija o nacionalnoj odbrani i neovlašćeno uklanjanje i zadržavanje poverljivih dokumenata.

Specijalni agent FBI-a je otkrio da je Tešeira imao bezbednosnu dozvolu za pristup informacijama na najvišem nivou poverljivosti.

"To nije normalno. Nije tipično. Posebno je teško za pripadnika Nacionalne garde da stekne ovaj nivo dozvole. Ovo je veoma neobično i čudno, a ono što mi privlači pažnju jeste da je on bio član jedinice Vazduhoplovstva koja se bavi informacionim ratovanjem. U njegovim godinama i na toj poziciji da ima neograničen pristup strogo poverljivom materijalu je veoma malo verovatno", ocenjuje Džonson. 

On ističe da, iako je u početku bio sklon da veruje da je posredi akcija uzbunjivača, sada smatra da je u pitanju bilo kontrolisano i namerno curenje informacija. Veteran CIA-e to zaključuje na osnovu dokumenta pod nazivom "Ažuriranje obaveštajne službe CIA operativnog centra".

"Jedini dokument koji je privukao moju pažnju bio je izveštaj Operativnog centra CIA. Taj dokument je pripremljen samo za internu upotrebu u okviru službe. To nije vrsta dokumenta koja se priprema i distribuira u drugim agencijama koje su deo obaveštajne službe", objasnio je Džonson. 

Kako navodi američki obaveštajac u penziji, oni za koje veruje da su prevarili Tešeiru su možda pokušali da ubiju nekoliko muva jednim udarcem: da okaljaju reputaciju Trampovih pristalica, opravdaju nova ograničenja interneta i uklone Džozefa Bajdena iz Bele kuće. 

Ovo bi, ističe, mogao da bude postupak osmišljen da pomogne u stvaranju političke podrške za zabranu TikToka i druge vrste ograničavanja i kontrole informacija. 

"Druga mogućnost je da je obelodanjivanje ovih dokumenata osmišljeno da osramoti Bajdenovu administraciju", navodi Džonson.

Zanimljivo je i da su priču o "procurilim dosijeima Pentagona" preneli "Njujork tajms" i "Vašington post" koji su u velikoj meri kritikovani zbog toga što su u dosluhu sa američkom saveznom vladom i njenim obaveštajnim agencijama.

"Zato mislim da je to operacija dezinformisanja", rekao je Džonson i dodao da je veoma neobično da u ovom trenutku odjednom, tek tako, budu otkriveni dokumenti veoma precizno fokusirani na Ukrajinu i aktivnosti Rusije u Ukrajini.

Čini se da je dvadesetjednogodišnjak pre zgodno žrtveno jagnje nego "heroj", kaže Džonson. 

"Mislim da nije imao jasan cilj zašto je to radio. Ne znam više u šta da verujem. Laži koje je izrekla američka vlada su toliko opsežne i masovne", navodi on.  Ukoliko Tešeira bude proglašen krivim, preti mu kazna kazna do 15 godina zatvora. 

U slučaju da je zaista u pitanju kontrolisano curenje informacija, to bi poslalo alarmantan signal o tome u kojoj meri su vladine agencije SAD spremne da krše ustavna prava američkih građana kako bi postigli svoje ciljeve, upozorava veteran CIA-e.

"Zato sam rekao da je on zgodno žrtveno jagnje. Nije radio za neku stranu obaveštajnu službu i ne bi mogao sam da dođe do onih dokumenata. Znam koliko je teško, čak i elektronski, da pronađete neke od tih informacija, pa da ih onda iznesete, fotografišete i objavite. Nešto ne štima u toj priči", poručio je Džonson.

Govoreći o trenutku u kom su objavljena dokumenta, Džonson je istakao da su pojedinci u obaveštajnoj zajednici prepoznali da su "izgledi za Ukrajinu u ratu sa Rusijom sumorni i da postaju sve mračniji iz dana u dan. Rusija će pobediti a Ukrajina izgubiti", poručio je veteran CIA.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading