INVAZIJA ZA 48 SATI Napad na Tajvan će početi kao "udar groma"!
EPA

Talas rata u Ukrajini proširio se nadaleko; stigli su čak i do Južnog kineskog mora – pa je vreme da pričamo o Tajvanu, navodi britanski list.

Prema diplomatskim izvorima u Velikoj Britaniji, Peking veruje da postoji period od 48 sati u kome može da napadne Tajvan pre nego što se postigne bilo kakav međunarodni konsenzus. Za to vreme kineske snage bi trebalo da pređu Tajvanski moreuz, uđu na kopno i odseku političko i vojno vođstvo na Tajvanu. To je težak zadatak.

Šta je Kina obećala Rusiji? - Alo.rs

Kina želi da se Tajvan ponovo ujedini sa kopnom, a navodi se da nijedan kineski premijer ne bi mogao da ostane na poziciji ako se odrekne prava na Tajvan. Dakle, Si Đinping je na jednosmernom putu – ovde nema status kvo.

On neće dozvoliti Tajvanu da postoji kao nezavisna suverena država i ne krije stav da će se Tajpej ujediniti sa komunističkim kopnom. 

Pitanje je samo kada, a ne da li će. Pa kada možemo očekivati konfrontaciju? 

Predsednik Si izjavio je da je 2027. godina kada želi da kineska vojska bude 'spremna' da povrati Tajvan. Sada, to ne znači da će oni izvršiti invaziju 2027. godine, ali svakako implicira značajnu prekretnicu. Eli Ratner, visoki zvaničnik Pentagona zadužen za indo-pacifički region, rekao je da ne očekuje da će se nešto dogoditi pre kraja ove decenije.

Čeka se Ukrajina

Trenutno se dešava previše diplomatskih turbulencija i još nešto bi bilo veliki šok za diplomatski sistem. S obzirom da Kina tek treba da vidi pune rezultate rata u Ukrajini, teško da će moći da deluje u nekoliko narednih godina.

Znamo da se kineska vojska širi velikom brzinom. Načelnik britanskog štaba odbrane kaže da se njihova mornarica svake četiri godine povećava za veličinu cele Kraljevske mornarice. Ista stvar se dešava u oblastima svemira, sajber prostora, vazduha i zemlje.

Ključna tačka je to da kineska vojska nije testirana. Nije ratovala od 1979. kada je izvršila invaziju na Vijetnam. Ne zna se kako će oni delovati prvog dana "pucačke" utakmice – ne znamo da li je organizacija odozgo prema dole ili su komandanti nižeg nivoa u stanju da sami donose odluke kada utakmica počne, konstatuje britanski list.

Zauzimanje ostrva bila bi teška vojna operacija sama po sebi - ostrvo Formoza, gde se nalazi glavni grad Tajpej, leži 70 milja od Tajvanskog moreuza. Kina vidi kako je Rusija, koja ima kopnenu granicu sa Ukrajinom, upala u razne nevolje prilikom pokretanja njihove invazije. 

Kako bi počelo

Najverovatniji scenario za napad bi počeo masivnim sajber napadom koji bi paralizovao tajvanska tela koja donose odluke - i vojna i politička - a zatim bi se kao udarom groma prešlo preko moreuza i na ostrvo.

Ipak, amfibijski napad je veoma zahtevna operacija. Pre svega, oni moraju da stignu tamo sa krstarećim raketama koje isporučuju SAD i protivbrodskim raketama; morali bi da potope tajvansku mornaricu i podmornice; a onda stižu na kopno gde će ih čekaju hiljade ljudi – i vojnih i mobilisanih.

Tajvan će od sebe napraviti bodljikavo prase. Mala, zaista oštra, gadna stvarčica koja je Kini prosto neprobavljiva.

Treba razmotriti i međunarodni odgovor. Pošto je Zapad fokusiran na Ukrajinu, ima li dovoljno kapaciteta u sistemu da se nosi sa još jednom krizom u jugoistočnoj Aziji? Da ste na mestu Si Đinpinga, da li biste se kockali da ne postoji, pita na kraju britanski list.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading