TRAMP POČEO RASKRINKAVANJE Evo ko stoji iza eksplozija na Severnom toku: To nije bila Rusija
Tanjug

Bivši američki predsednik Donald Tramp rekao je da Rusija nije odgovorna za eksplozije na Severnom toku u septembru prošle godine pa je nagovestio da bi Sjedinjene Države mogle da budu umešane u incident, prenosi Independent.

Ne želim da dovedem našu zemlju u probleme pa neću odgovoriti - rekao je Tramp voditelju Foks Njuza Takeru Karlsonu na pitanje o eksplozijama gasovoda.

Ali mogu vam reći ko to nije bio – Rusija. To nije bila Rusija. Okrivili su Rusiju. Znate da su rekli "Rusija je digla u vazduh svoj vlastiti gasovod" - poručio je Tramp. Podsetimo, gasovodi Severni tok 1 i 2 uništeni su u septembru prošle godine nizom eksplozija za koje je, prema svemu sudeći, neupitno da su izazvane namerno.

 

Moskva odbacuje optužbe da ona stoji iza eksplozija

Nijedan od četiri cevovoda u tom trenutku nije bio aktivan - Severni tok 2 zbog sankcija, a Severni tok 1 jer ga je Rusija prethodno zatvorila pravdajući se kvarovima koje ne može da popravi usled sankcija - ali su svejedno bili puni plina. Danska i Švedska su potvrdile da su eksplozije bile magnitude 2.3 i 2.1 po Rihteru. 

Istražitelji Švedske i Danske, zemalja u čijim su se isključivim ekonomskim zonama eksplozije dogodile, potvrdili su samo da su eksplozije na oba gasovoda Severnog toka 1 i jednom od dva cevovoda Severnog toka 2 rezultat sabotaže, ali nisu rekli koga smatraju odgovornim za to. Moskva je u više navrata odbacivala optužbe da ona stoji iza eksplozija i pokušavala je da okrivi Zapad. 

"Rusko-ukrajinska katastrofa nikada nije trebala da se dogodi"

Tramp, koji tvrdi da je u vrlo dobrim odnosima s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, nedugo nakon eksplozija dao je svoj komentar situacije.

- Američko vođstvo trebalo bi da ostane hladno, mirno i suvo po pitanju sabotaže gasovoda Severni tok. Ovo je veliki događaj koji ne bi trebao da donese veliko rešenje, barem ne još - naglasio je tada. 

Rusko-ukrajinska katastrofa nikada nije trebala da se dogodi i definitivno se ne bi dogodila da sam ja bio predsednik. Ne pogoršavajte stvari eksplozijom gasovoda. Ponašajte se strateški, budite pametni, sklopite dogovor odmah. Obe strane to trebaju i žele. Celi svet je u pitanju - dodao je.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading