MARIN OGOLILA ELIZABET "Vlada Francuske više nema kredita!"
Foto: EPA/IAN LANGSDON

Pomalo neobično, Bornova je pozvala Le Penovu na razgovor, u pokušaju smirivanja napete političke situacije u zemlji nastale zbog nepopularne penzijske reforme. Do razgovora je došlo iako je Marin Le Pen prethodno ispred svoje političke grupe u Skupštini podnela zahtev za glasanje nepoverenju Vladi.

- Danas premijerka, nesporno, više nema poverenja kod Francuza da može smireno da vodi Vladu -  poručila je Le Penova i još jednom pozvala predsednika Emanuela Makrona da izvrši rekonstrukciju Vlade.

Ona je zaključila da je Vlada doživela neuspeh. Takođe je poručila da je Elizabet Born, posle ostanka njenog kabineta zahvaljujući razlici od samo devet glasova u Skupštini, trebalo da podnese ostavku.

Liderka krajnje desnice je istakla i da je posezanje vlasti u slučaju penzijske reforme za posebnim članom Ustava koji omogućuje usvajanje zakona bez glasanja poslanika, stvorilo istinski traumatizam, te da se tako "demokratska igra urušila", smatrajući da pod ovakvim uslovima penzijska reforma nije trebalo da prođe.

Marin Le Pen smatra da je sve to stvorilo duboke ožiljke u društvu, možda kao i referendum 2005, kada su Francuzi odbili Evropski ustav, da bi on na kraju u sličnoj formi kroz Lisabonski sporazum ubrzo posle toga bio proguran u Skupštini.

Posle 45 minuta razgovora sa premijerkom, predsednica parlamentarne grupe Nacionalnog okupljanja takođe je istakla da bi prioriteti u ovom trenutku trebalo da budu inflacija cena prehrambenih proizvoda, povratak javnog reda i problem područja u kojima nedostaje medicinska zaštita.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading