"SAD SU ŠPIJUNIRALE BLISKOG SAVEZNIKA!" Američki mediji objavili šok informacije
Foto: EPA/EPA/SHAWN THEW

Tajni dokumenti Pentagona koji kruže društvenim mrežama sugerišu da su SAD prisluškivale južnokorejske zvaničnike, objavio je Njujork tajms .

Prema njenim rečima, Seul, koji je ranije pristao da proda artiljerijske granate Vašingtonu, insistirao je da će američka vojska biti njihov „krajnji potrošač“, ali su pomoćnici južnokorejskog predsednika Jun Suk Jeola bili zabrinuti da će Amerikanci ove granate preusmeriti u Кijev.

Prema poverljivim dokumentima, tadašnji sekretar spoljnih poslova Li Mun Hi rekao je savetniku za nacionalnu bezbednost Кim Sun-Hanu da je vlada Južne Кoreje „zaglavljena u strahu da SAD neće biti krajnji korisnik“ projektila, prema poverljivim dokumenti.

Ističe se da je tajni izveštaj zasnovan na elektronskim obaveštajnim podacima. Ovo sugeriše da su „SAD špijunirali jednog od svojih glavnih saveznika u Aziji“, navodi se u publikaciji.

Oba južnokorejska zvaničnika, čija su imena navedena u članku, tada su već napustila svoja mesta. Publikacija nije uspela da ih kontaktira za komentar.

Ranije je objavljeno da je nova serija tajnih američkih dokumenata o Ukrajini, Кini i Bliskom istoku navodno procurila u javnost. Navodilo se da bi više od 100 dokumenata moglo da dospe na internet, a šteta od onoga što se desilo procenjuje se kao značajna.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading