NEMAČKA LEVICA DONELA ODLUKU Sindikad najavio ovo za zaposlene
Foto: Alo/shutterstock

- To je sledeći korak u jedan atraktivni industrijski radni svet u kojem se rad i privatni život dobro nadopunjuju - rekao je predsednik IG Metala Jerg Hofman.

Jedan od najuticajnijih sindikata u Nemačkoj koji predstavlja i zaposlene u automobilskoj industriji, najavio je da će četvorodnevna radna nedelja uz zadržavanje pune plate biti jedna od glavnih stavki budućih pregovora o kolektivnim ugovorima.

Hofman je ukazao na to da je metalska industrija i u prošlosti bila predvodnik važnih pregovora za nemačku industriju. Tako je u pregovorima 1978. izborila 35-satnu radnu nedelju koja u međuvremenu važi za zaposlene ne samo u metalskoj nego i u elektrobranši.

Spomenuo je iskustva iz Švedske, Islanda ili Belgije koja pokazuju da ovakva organizacija rada podiže produktivnost i smanjuje radni pritisak.

- Četvorodnevna radna nedelja za zaposlene predstavlja manje stresa i više vremena za život - zaključio je jedan od lidera nemačke Levice Martin Širdevan.

On je rekao i da četvorodnevna nedelja smanjuje putovanja i troškove energije, što je takođe dobro za klimu.

- Pored toga, četvorodnevna sedmica učinila bi privlačnijim sektore koji se sada žale na nedostatak radnika - zaključio je Širdevan.

Predstavnici poslodavaca za sada odbacuju predlog sindikata ukazujući na već sad skraćenu radnu nedelju od 35 sati u porođenju sa drugim privrednim oblastima.

- Uz to treba pridodati drastičan skok cena energenata koje nas opterećuju kao i cena prilagođavanja industrije novim ekološkim zakonima - rekao je Gerhard Erdman iz uprave Saveza metalske industrije.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading