"TO NE RADE NI OKUPATORI!" Žestoka svađa Sofije i Skoplja, Bugari imaju prljav plan!
Foto: AP/AP Photo/Boris Grdanoski

Ministar spoljnih poslova Bugarske Nikolaj Milkov rekao je da zvanična Sofija želi da bude uključena u proces pripreme i usvajanja ustavnih amandmana u Severnoj Makedoniji kako bi taj proces "protekao bez problema".

U pitanju su amandmani kojim se reguliše status bugarskih građana, što je Sofija postavila kao uslov Skoplju za nastavak pregovora o priključenju EU.

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski je taj zahtev ocenio kao "skandalozan".

"Ni okupatori ne postavljaju takve zahteve zemljama, teritorijama ili državama koje okupiraju. U 21. veku je neprimereno mešanje u unutrašnje političke i ustavnopravne procese bilo koje zemlje, rekao je Pendarovski.

Severna Makedonija trenutno priprema važnu ustavnu promenu koja podrazumeva da se Bugari uključe u najviši pravni akt kao konstitutivni narod, budući da bugarsko rukovodstvo preti da će obustaviti pregovore Severne Makedonije sa EU ukoliko se Ustav ne promeni.

Bugarska, koju je tada predvodio premijer Bojko Borisov, od 2020. godine blokira početak pregovora za prijem Skoplja u EU, pri čemu je iznela primedbe za prijem te u blok na blizu 900 strana.

Na zahtev Bugarske nadovezale su se i albanske parlamentarne partije, koje traže promenu člana Ustava koji se odnosi na status albanskog jezika u Severnoj Makedoniji.

Albanci, naime, zahtevaju da njihov maternji jezik dobije status službenog jezika, te da se izbaci deo da se albanski jezik koristi kao službeni u opštinama gde ima 20 odsto građana albanske nacionalnosti.

Kako piše "Balkan insajt", do novih trvenja između Sofije i Skoplja dolazi u trenutku u kom se Skoplje priprema za težak i nepopularan zadatak izmene ustava "kako bi umirili Bugarsku".

Vlada Severne Makedonije ranije ove nedelje najavila formiranje specijalne komisije sastavljene za rad na nacrtu dopune Ustava, pri čemu tek treba da ubedi većinu u parlamentu da odobri promene.

Hristijan Mickoski, lider opozicione VMRO-DPMNE, ponovio je krajem prethodne godine stav da neće dozvoliti promenu Ustava da bi se u njega uneli Bugari, istakavši da se bugarski političari ne odnose iskreno prema Makedoniji i njenom narodu.

Mickoski je više puta kritikovao podršku bugarskog rukovodstva otvaranju bugarskih klubova u Severnoj Makedoniji s imenima negovatelja fašizma i zločinačke politike nad makedonskim narodom u vreme Drugog svetskog rata.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading