"IGRAJU SE VATROM" Rusi čekaju fatalnu grešku Amerikanaca!
Foto: AP/AP/Shutterstock/Ilustracija A.V.

Procena da Rusija nije spremna da „preduzme sve mere i upotrebi sva sredstva“ u slučaju da se „zadire u suverenitet, teritorijalni integritet i državnost Rusije“ bila bi fatalna greška SAD, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov na radiju „Sputnjik“.

Danas se nažalost, mnogo govori o pretnjama nuklearnim sukobom, primetio je Rjabkov.

„Naši američki protivnici u mnogim situacijama deluju nepromišljeno, dok Rusija stalno naglašava da u nuklearnom ratu ne može biti pobednika, i zato se on ne sme pokrenuti“, naglasio je.

U toku je 405.dan rata u Ukrajini - Alo.rs

Međutim, Amerika nepromišljeno pomera situaciju dalje ka lestvici eskalacije, jer su njeni lideri, kako je rekao, zaslepljeni svojim apsurdnim i neosnovanim uverenjem u sposobnost da nanesu strateški poraz Rusiji.

„To dovodi u sumnju njihovu kognitivni potencijali, i njihovu adekvatnost. Igraju se vatrom, u pravom smislu te reči“, kazao je ruski diplomata.
Rusija i SAD su sada u fazi vrućeg sukoba, zaključio je on.

„Vidimo direktnu umešanost ove države u hibridni rat sa Rusijom na razne načine. Neki oblici ovog rata su jednostavno bez presedana – nisu postojali do sada i nisu ni mogli da postoje za vreme onog ‘hladnog rata'“, rekao je diplomata.

START nije umro, na intenzivnoj je nezi

Moguće je da je Ugovor START osuđen na propast, male su šanse za njegovu obnovu, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije.

„Sporazum nije mrtav, ali je na intenzivnoj nezi. Ne mislim da su šanse za njegovo hipotetičko obnavljanje velike, osim ako SAD ne pokažu spremnost za stvarnu promenu svoje duboko neprijateljske politike prema Rusiji“, kaozao je Rjabkov i dodao da je u suprotnom ugovor osuđen na propast.

Od SAD zavisi obnavljanje sporazuma, dodao je.

„U sadašnjim okolnostima, kada NATO, koji je sebe proglasio nuklearnim blokom, demonstrira čisto neprijateljski pristup prema Ruskoj Federaciji, a dva najbliža nuklearna saveznika SAD – Velika Britanija i Francuska – su zapravo na čelu onih koji traže da se Rusiji nanese strateški poraz – jednostavno više ne možemo da ignorišemo njihove značajne nuklearne arsenale“, rekao je Rjabkov.

Prema njegovim rečima, imperativ je da se ove države uključe u hipotetičke buduće napore po ovom pitanju.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading