NIJE VAS SRAMOTA DA PONUDITE TAKVU PLATU? Oglas za posao zapalio društvene mreže, svi se pitaju - zašto tako?
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock/Younes Stiller Kraske

Ostalo je nekoliko dana do katoličkog Uskrsa, kada turisti tradicionalno u većem broju posećuju Jadran. Iako su radna mesta već trebala da budu popunjena za sezonu, izgleda da ipak nije tako. Teško je naći sobarice, a poslodavci kažu kako niko ne želi da radi ni za 10 evra po satu.

“Kreće se od posteljine pa smeće, ide se u kupatilo i eto relativno – kad imate puno posla, treba vam brzine i vremena. Uz to treba i truda, čovek se oznoji”, rekla je Jolanda Krmpotić, dugogodišnja sobarica u hotelu u razgovoru za Dnevnik.

Da su čistačice neizostavan deo svakog ugostiteljskog objekta, kaže i direktor hotela Domagoj Grgić.

Može bez direktora, ne može bez sobarice

“Bez sobarice, kuvarice, konobara hotel ne može da funkcioniše, bez mene može, ali bez sobarice ne. Vi radniku trebate da date sve ono što svaki čovek zaslužuje. Ugodnu platu, ugodno radno mesto, dobru atmosferu”, jasan je Grgić.

Po društvenim mrežama na sve strane se traže radnici. “Tražim čistačicu za sobe u Splitu. Šest soba radi se od 10 sati svaki dan. Četiri do pet sati rada, plata 5.000 do 6.000 kuna (788 evra) u evrima”, samo je jedan od njih, a takvi oglasi često pokrenu i žustru raspravu u komentarima.

“U Labinu i Rabcu 100 kuna jedan sat pa ti vidi računicu”, poručuju jedan korisnik. “Jel’ vas sram da ponudite takvu platu za toliki posao”, dodaje drugi.

‘Svi bi radili na crno’

Da je reč o poslu koji je još uvek degradiran, govori Ivana Klobučarić, vlasnica radnje za čišćenje koja ima dve zaposlene. Kaže kako je teško naći radnike, jer bi svi radili na crno.

“Svi misle da znaju da čiste, ali nije to baš tako. Uhvatiš se u koštac kad moraš u četiri apartmana u tri do četiri sata očistiti svaku šoljicu, viljušku, kašiku. Nema, sve mora biti besprekorno i onda shvatiš koliko je meni devojaka reklo ja ne mogu, ja sam umorna, ja sam na ivici živaca”, kaže Klobučarić.

Problema s nalaženjem radne snage nema Federica Ukušić Rovina, direktorka jednog kampa.

”Imamo i iz Nepala radnu snagu koji su se pokazali vrlo marljivi, vrlo dobrom radnom snagom” objasnila je Federica Ukušić Rovina, direktorka kampa.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading