DA LI ĆE BAJDEN PROPUSTITI KRUNISANJE KRALJA ČARLSA? Vašington pokušava da ograniči predsednikova putovanja u inostranstvo
Foto: Tanjug/Tanjug/Sean Kilpatrick/The Canadian Press via AP

 

Prema „izvoru bliskom Bajdenovoj administraciji“ kojeg citira list, „putovanja u inostranstvo oduzimaju priličnu količinu vremena 80-godišnjem američkom lideru.

On je dodao da Vašington pokušava da ograniči Bajdenova putovanja u inostranstvo „na ono što je neophodno, i da će možda dvaput razmisliti o tome da dvaput brzo pređu Atlantik“, misleći na predstojeću posetu predsednika Severnoj Irskoj.

Međutim, Vašington želi da izbegne percepciju omalovažavanja Ujedinjenog Kraljevstva i još uvek namerava da pošalje delegaciju na visokom nivou na ceremoniju, u kojoj bi mogla biti prva dama Džil Bajden, navodi se u izveštaju. Jedan izvor je takođe ukazao da „možda još uvek postoje napori da se vidi da li se Bajden može ubediti da dođe na krunisanje“, dok je drugi potvrdio da Bela kuća još nije donela konačnu odluku.

Karen Pirs, britanska ambasadorka u SAD, i Bakingemska palata imali su „srdačan i diplomatski“ razgovor sa Vašingtonom o tom pitanju, navodi se u izveštaju.

DA LI ĆE BAJDEN PROPUSTITI KRUNISANJE KRALJA ČARLSA? Vašington pokušava da ograniči predsednikova putovanja u inostranstvo

Foto: EPA-EFE/ANDREW BOYERS / POOL

 

 

Britanskim zvaničnicima je navodno rečeno da američki predsednik već ima druge obaveze. Komentarišući stav Bele kuće o krunisanju, izvor Telegrafa je primetio da „možda misle da je došao na [kraljinu] sahranu, i to je dovoljno.

Međutim, Bajden bi mogao da se sastane sa Čarlsom Trećim 11. aprila tokom njegovog planiranog putovanja u Severnu Irsku na proslavu 25. godišnjice Sporazuma na Veliki petak, značajnog sporazuma koji je u velikoj meri okončao političko nasilje između nacionalista i unionista.

Samo krunisanje je zakazano za 6. maj, osam meseci nakon što je preminula kraljica Elizabeta Druga, najduže vladajući britanski monarh do sada. Očekuje se da će ceremoniji, koja će se održati u Vestminsterskoj opatiji u Londonu, prisustvovati oko 2.000 ljudi, uključujući desetine šefova država.

 Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Komentari (1)

Loading
Jastreb

01.04.2023 16:47

Pa žele da im se svet ne smeje na budalaštine koje jadni potpuno dementan leš može da izgovori.