NATO zamalo raketirao Hrvatsku
Foto: AP/Yoan Valat

Tada su neke od snaga Hrvatske vojske ušle nekih 600 do 700 metara na područje Martin Broda, koji se nalazi u BiH. Ali, nakon završetka rata Specijalne policijske snage Republike Hrvatske su ostale na područjima koja su deo Bosne i Hercegovine, piše Klix.

Reč je o slabo poznatom incidentu s kraja rata o kom se saznalo nakon emitovanja dokumentarnog HRT serijala “Diplomatska oluja”, koji se bazira na istoimenoj knjizi nekadašnjeg hrvatskog ministra spoljnih poslova Mate Granića.

"Nepotrebno su se oko toga dizale tenzije umesto da se dijalogom taj problem reši. Jednom oko 18 sati uveče u Ministarstvo spoljnih poslova mi je došao ministar Miljevac koji mi je kazao da će NATO intervenisati i koje ciljeve će gađati", prisetio se se tog 10.10.1995. godine tadašnji ministar spoljnih poslova Hrvatske Mate Granić.

Graniću je rečeno da će, ako ne povuku policajce iz Martin Broda, istu noć ili rano ujutro biti raketirani. Ali, sutradan je u Martin Brod stigao kanadski kontingent SFOR-a koji je sproveo akciju i uhapsio hrvatske policajce. Tuđman je bio besan i tražio je žestok odgovor.

"Tuđman me pozvao i rekao - ako krenu, pošalji dole dve brigade gardijske i makni ih. Iako bi to bio i sukob i moram reći da je jedan visoki američki diplomata nazvao u 11 sati uveče i rekao - ne preduzimaj ništa, imate puno neprijatelja, bacićeš Hrvatsku deset godina unazad ", rekao je tadašnji ministar odbrane Pavao Miljevac.

Franjo Tuđman

ROBERT RAJTIC

 

"Predsednik je bio strašno ljut nakon što sam odbio naredbu i pitao me ko je meni vrhovni komandant. Objasnio sam mu šta bi se dogodilo, da mi nemamo tako jake protivvazdušne sisteme. A 60 aviona u bazi Aviano je bilo u pripremi", kazao je Miljevac i dodao da je Tuđmanu rekao da bi to bila operacija UN-a, ne samo NATO-a. Tako da ga ni Rusi ne bi podržali.

"Onda mi je rekao - Mate, ni ti nisi čist. Na to sam mu rekao da preuzimam svu odgovornost političku za to. Dok sam ja ministar spoljnih poslova, s Amerikom nećemo ući u rat, a zadnji koji je ušao bio je Ante Pavelić. Nakon toga Tuđman je rekao 'dobro, idemo dalje' i više nikada o tome nije tema otvorena", rekao je Granić, a preneo je hrvatski portal Index.hr.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading