MUK U SAVETU BEZBEDNOSTI UN! Veliki skandal u sali, američki predstavnik odbio da odgovori!
Foto: AP/John Minchillo (STF)

Zamenik ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u UN Robert Vud nije odgovorio na pitanje ruskog predstavnika Vasilija Nebenzje o američkom nuklearnom oružju u Evropi koje je postavljeno na sednici Saveta bezbednosti, prenose "RIA Novosti".

Savet bezbednosti održava sednicu povodom planova Moskve da rasporedi taktičko nuklearno naoružanje u Belorusiji. Vud je tokom sastanka, između ostalog, rekao da Vašington nije i neće prekršiti Ugovor o neširenju nuklearnog oružja.

"Želeo bih da svom američkom kolegi postavim jednostavno pitanje: može li da potvrdi ili demantuje da se američko nuklearno oružje nalazi ne samo na nacionalnoj teritoriji Sjedinjenih Država, već i na teritoriji Evrope?", upitao je Nebenzja.

Vud nije odgovorio.

MUK U SAVETU BEZBEDNOSTI UN! Veliki skandal u sali, američki predstavnik odbio da odgovori!

John Minchillo (STF)

 

Umesto toga on je istakao da Sjedinjene Države pozivaju Rusiju da preispita svoje planove za raspoređivanje nuklearnog oružja u Belorusiji.

Vud je takođe pozvao Rusiju da "odmah zaustavi eskalirajuću retoriku u vezi sa potencijalnom upotrebom nuklearnog oružja".

"Svaka upotreba hemijskog, biološkog ili nuklearnog oružja u Ukrajini imaće teške posledice po održavanje međunarodnog mira i bezbednosti i suštinski će promeniti prirodu ovog rata", izjavio je Vud.

Istovremeno, on je nazvao smešnom izjavu Ruske Federacije da se njeno planirano razmeštanje nuklearnog naoružanja u Belorusiji na neki način opravdava upotrebom municije sa osiromašenim uranijumom u Ukrajini.

"Ova municija ni na koji način nije analogna taktičkom nuklearnom oružju", rekao je Vud i dodao da se ona koristi decenijama, kao da je ima i Rusija.

Prošle nedelje ruski predsednik Vladimir Putin saopštio je da su se Moskva i Minsk dogovorili o razmeštanju taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiji. Izgradnja skladišta za ovu vrstu naoružanja biće završena 1. jula. Putin je istakao da Rusija neće kršiti međunarodne obaveze i da će učiniti ono što su SAD radile decenijama razmeštajući svoje taktičko nuklearno oružje u Evropi.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da reakcija Zapada neće uticati na planove Moskve.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading