OTVOREN PUT U NATO! Turski parlament dao zeleno svetlo, nova glavobolja za Rusiju!
Foto: EPA/EPA/Seppo Sirkka

Turski parlament je poslednji od 30 članica NATO koji je odobrio članstvo Finske u Alijansi, navodi Rojters.

Prethodno je, ranije ove nedelje, parlament Mađarske nakon višemesečnih odlaganja, odobrio ulazak  Helsinkija u zapadni savez.

Nakon izbijanjan rusko-ukrajinskog sukoba Finska i Švedska su zatražile prošle godine da se pridruže transatlantskom vojnom savezu, ali proces pristupanja su zaustavile Turska i Mađarska.

Turska je nedavno poručila da bi, zasada, mogla da odobri članstvo Finske u NATO, ali ne i Švedske, ali finski predsednik Sauli Ninisto i ministar spoljnih poslova Peka Havisto odbacili su tu ideju, rekavši da je bezbednost ove dve nordijske zemlje međusobno povezana.

Turska je na neodređeno vreme otkazala trilateralni mehanizam sa Švedskom i Finskom povodom njihovih zahteva za pridruživanje NATO nakon što je Rasmus Paludan, lider danske krajnje desničarske političke stranke, spalio u januaru ove godine primerak Kurana ispred turske ambasade u Stokholmu.

Ankara je nedvosmisleno zatražila da i zvanični Helsinki i Stokholm zauzmu čvršći stav protiv Radničke partije Kurdistana (PKK), koju Turska i njeni zapadni saveznici smatraju terorističkom grupom, ali i protiv još jedne organizacije koju turske vlasti krive za pokušaj državnog udara 2016. godine.

Komentari (0)

Loading