kineski predsednik
Foto: EPA/EFE/SERGEI KARPUHIN

- Po pitanju Ukrajine, Kina je održavala komunikaciju sa relevantnim stranama, ali u vezi sa konkretnim pitanjem nemam informaciju - rekao je Mao Ning, zvanični predstavnik kineske diplomatske službe.

Ranije je objavljeno da je kineski lider Si Đinping planirao da razgovara sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim odmah nakon posete Moskvi, ali se to nije dogodilo.

 

Zelenski je danas pozvao Đinpinga da poseti Ukrajinu i naglasio da pobeda njegove zemlje u ratu sa Rusijom u najvećoj meri zavisi od pomoći koja stiže od SAD i zapadnih saveznika.

Zelenski je posetio severni region Sumi i tako nastavio obilazak delova zemlje koji su pretrpeli veću štetu od ruske agresije, a u intervjuu za AP, čiji su novinari pratili Zelenskog na ovom putu, on je uputio poziv kineskom predsedniku Si Đinpingu da poseti Ukrajinu.

- Spremni smo da ga vidimo ovde. Želim da razgovaram sa njim. Imao sam kontakt sa njim pre ruske agresije, ali više od jedne godine nismo razgovarali - rekao je Zelenski.

Kineski predsednik Si razgovarao je sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Moskvi prošle nedelje, a Peking je nedavno objavio dokument koji je pozvao na nastavak mirovnih pregovora, ukidanje jednostranih sankcija i izrazio protivljenje upotrebi nuklearnog oružja. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading