JUŽNA KOREJA I SAD UDRUŽENE Mobilisani lovci, brodovi, helikopteri...
Foto: AP/Ahn Young-joon (STF)

General Kim Seung-kium, načelnik generalštaba vojske Južne Koreje, nadgledao je ključne faze vežbe, prenosi Jonhap.

U prikazu svojih "preovlađujucih" sposobnosti, dve vojske su rasporedile desantne snage na nivou divizije i oko 30 plovila, uključujuci amfibijske jurišne brodove.

Takođe su mobilisale oko 70 aviona, kao što su F-35B, kao i jurišne helikoptere AH-64 Apač, i oko 50 amfibijskih jurišnih vozila.

Vežbe su počele tako što su borbeni avioni Južne Koreje i SAD izveli akciju bombardovanja u neprijateljskom području kako bi uklonili operativne prepreke i utrli put efikasnim amfibijskim manevrima savezničkih snaga, navodi se u saopštenju vojske.

Severna Koreja je izvela najnovija testiranja raketa u ponedeljak, kada su južnokorejske i američke snage započele svoju najveću vežbu amfibijskog desanta u poslednjih nekoliko godina, uključujući američki amfibijski jurišni brod.

Pjongjang je saopštio da zbog vojnih vežbi SAD i Južne Koreje mora da se "opremi za sveobuhvatni rat i prioritetno ojača svoje nuklearne snage u kvalitetu i kvantitetu".

Ranije ovog meseca, SAD i Južna Koreja započele su prvu vežbu Sangjong posle pet godina, pošto od 2018. godine nije održavana zbog nastojanja administracije predsedika Mun Džae-ina da dodje do međukorejskog približavanja.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading