PUTIN ZADAO OTVORENI ŠAMAR ZAPADU  "Globalni NATO liči na akcije nacističke Nemačke, Italije i Japana"
Foto: AP/AP Mikhail Klimentyev

Zapadne zemlje nastoje da sastave nove globalne saveze koji podsećaju na one koje su stvorile sile Osovine pre Drugog svetskog rata, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin.

Govoreći u intervjuu za TV Rusija 1 emitovanom u subotu, ruski lider je odbacio tvrdnje da Moskva i Peking formiraju vojni blok koji bi mogao da ugrozi Zapad.

On je saradnju između njih dvojice opisao kao „transparentnu“, dodajući da Rusija i Kina ne kriju svoje veze u različitim sferama, uključujući odbranu. U međuvremenu, nastavio je Putin, SAD stvaraju nove saveze, navodeći novi strateški koncept NATO-a kao primer takvih napora.

„To direktno predviđa da će NATO razvijati odnose sa zemljama u azijsko-pacifičkom regionu, uključujući Novi Zeland, Australiju i Južnu Koreju“, rekao je on.

Blok je takođe najavio da će nastojati da stvori ono što je Putin nazvao „globalnim NATO-om“, dodajući da su Velika Britanija i Japan nedavno potpisale sporazum o recipročnom vojnom pristupu.

Zato sami zapadni analitičari – ne mi – govore da Zapad počinje da gradi novu osovinu sličnu onoj koju su tridesetih godina prošlog veka stvorili fašistički režimi u Nemačkoj i Italiji i militaristički Japan.

Vojni blok koji predvode SAD odobrio je novi koncept na samitu bloka u Madridu prošlog juna, dok je Rusiju opisao kao „najznačajniju i direktnu pretnju“ NATO-u usred ukrajinskog sukoba.

Prvo se bavio i izazovima koji potiču iz Kine, tvrdeći da Pekingove „hibridne i sajber operacije i njegova konfrontirajuća retorika“ ciljaju na bezbednost alijanse.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov izjavio je tada da, iako NATO smatra Moskvu pretnjom, takva procena je neosnovana. Koncept je osudila i Kina, koja tvrdi da ovaj dokument iskrivljuje činjenice, da je ukaljan hladnoratovskim mentalitetom i blati spoljnu politiku Pekinga.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading