RUSIJA I KINA NE STVARAJU VOJNI SAVEZ Putin: Zapad počinje da gradi novu osovinu
Foto: Tanjug/Sputnik/AP/Tanjug

Putin je rekao da je vojna saradnja između dve zemlje transparentna, preneo je Rojters.

"Mi sa Kinom ne stvaramo nikakav vojni savez. Tačno je, imamo saradnju i u vojno-tehničkoj sferi, ne krijemo to, nego radimo transparentno, tamo nema ničega tajnog", rekao je Putin, preneo je Sputnjik.

On je istakao da Rusija i Kina zajedno izvode vojne vežbe, ali da se one organizuju i sa drugim državama, "bez obzira na događaje u Donbasu, Zaporožju i Hersonu".

Prema njegovim tvrdnjama, Zapad počinje da gradi novu osovinu poput one koju su izgradili fašistička Nemačka i militaristički Japan.

"Šta rade Sjedinjene Američke Države? Stvaraju sve više novih saveza. I to zapadnim političkim analitičarima daje razlog da govore da Zapad gradi nove ‘osovine’...Ne mi, već zapadni analitičari sami govore da Zapad počinje da gradi novu osovinu sličnu onoj koju su tridesetih godina prošlog veka stvorili fašistički režimi u Nemačkoj i Italiji i militarističkom Japanu", naglasio je ruski predsednik.

Putin je podsetio da je NATO 2022. godine dogovorio novi strateški koncept razvoja bloka.

U strateškom konceptu Severnoatlantske alijanse eksplicitno se govori o planovima za razvoj odnosa sa zemljama Azijsko-pacifičkog regiona i o planovima za stvaranje "globalnog NATO".

Putin je rekao da su u konceptu navedene Novi Zeland, Australija i Južna Koreja.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Komentari (0)

Loading