UŽAS U REPUBLICI SRPSKOJ! Milanović odlikovao ubice srpske dece! (FOTO/VIDEO)
Foto: Printscreen/Foto: Twitter/printscreen

Ova ceremonija usred Republike Srpske, kao i poruke koje je otuda poslao šef hrvatske države, izazvale su buru u banjalučkim političkim krugovima, naročito zbog toga što se pomenuta brigada, koja je od danas ovenčana i državnim priznanjem, dovodi u vezu sa monstruoznim zločinima nad Srbima u Posavini.

- Odlikovao sam 103. brigadu HVO, jer to zaslužuje, to je trebalo davno da se učini. Poginulo je 650 ljudi, preko stotinu saboraca muslimana, danas bi se zvali Bošnjaci - kazao je Milanović na svečanosti. Ukazao je i na to da Hrvati "znaju šta je njhovo, za tuđim ne posežu i znaju šta treba braniti".

Podsetio je da su u BiH 1992. godine ušle vojne snage iz Hrvatske.

 

 

- Ovde su se borili ljudi iz Hrvatske. Hrvatska je izložila sebe, Tuđman i njegovi saradnici doneli su ispravne odluke. Tadašnji neprijatelj, Beograd i bosanski Srbi su bili puno jači. Zato ovo nije bila izdaja, već herojska borba - kazao je Milanović prozivajući Srbe u njihovoj kući, ne propuštajući priliku da još jednom naš narod okrivi za rat u bivšoj Jugoslaviji.

Ovaj nastup izazvao je oštru reakciju opozicionih stranaka u RS. Tako je vršilac dužnosti predsednika Srpske demokratske stranke (SDS) Milan Miličević izjavio danas da dolazak Milanovića u Derventu na proslavu osnivanja 103. brigade Hrvatskog veća odbrane (HVO) i to na godišnjicu zločina koje je regularna vojska Hrvatske počinila u Sijekovcu, predstavlja skandal i tešku uvredu srpskom narodu i ruganje svim srpskim žrtvama u Posavini: - Uručivanje odlikovanja toj, po zlu čuvenoj jedinici, na godišnjicu stravičnog zločina koji je regularna hrvatska vojska učinila u Sijekovcu, samo nekoliko kilometara dalje, predstavlja skandal, otvoren šamar, tešku uvredu srpskom narodu i sramno ruganje svim srpskim žrtvama u Posavini - naveo je Miličević, uz opasku da je "šokiran kao čovek i učesnik odbrambeno otadžbinskog rata da se ovakav sraman čin dešava usred Republike Srpske, bez ikakve reakcije njenih institucija".

 

 

Predsednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović ocenio je da je poseta Milanovića Derventi "skandal i nacionalna sramota", posebno jer odlikuje ratnu brigadu HVO-a, koja je "rušila Derventu i ubijala srpski narod".

- Milanović bez problema usred Republike Srpske veliča i odlikuje HVO, a on je bio taj koji je zabranio privatnu posetu Jasenovcu, našem najvećem stratištu u istoriji, srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću - kazao je Borenović.

Podsetimo, na današnji dan 1992. godine u Sijekovcu kod Bosanskog Broda regularna hrvatska vojska, potpomognuta paravojnim formacija, ubila je devetoro srpskih civila, a kasnije još 37 meštana. Najmlađa žrtva imala je 17, a najstarija 72 godine. Zapaljeno je 15 kuća i crkva. Bio je to prvi masovni zločin i pre nego što je počeo oružani sukob u BiH .I nekadašnji specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti bio je svojevremeno spreman da dođe u Sijekovac i započne istragu o stravičnom masakru, ali do toga nije došlo.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading