LONDON NIJE SPREMAN ZA NAPAD RUSIJE Britanski general: Putin bi trebalo da nas upozori 10 godina unapred
Foto: EPA/Alo Ilustracija/EPA

- Tokom Hladnog rata vojska je u svakom trenutku bila spremna za borbu u roku od nekoliko sati. Sada bi ruski predsednik Vladimir Putin trebalo da nas upozori pet ili deset godina unapred na iznenadni napad Rusije da bismo se izborili sa tim. To nije dobro. To je veoma razočaravajuće - rekao je bivši vojnik.

Kako je dodao, stanje britanske vojske se toliko pogoršalo zbog smanjenja finansiranja da bi Velikoj Britaniji bilo veoma teško da se odbrani u slučaju iznenadnog napada.

Berons ocenjuje da je „nesposobnost investiranja“ u Oružane snage „ogroman nedostatak“ koji preti da „izbaci Veliku Britaniju iz koloseka“ u poređenju sa saveznicima iz NATO-a kao što su Francuska, Nemačka i Poljska koje povećavaju ulaganje u odbranu.

Ranije je saopšteno da će Vlada premijera Velike Britanije Rišija Sunaka potrošiti dodatnih pet milijardi funti (oko šest milijardi dolara) kako bi bile popunjene zalihe municije i finansirana sledeća faza pomorskog pakta sa SAD i Australijom (AUKUS).

Glavni prioritet ažurirane odbrambene i spoljnopolitičke strategije Velike Britanije predstavlja suprotstavljanje geopolitičkoj pretnji koju navodno dejstva Rusije predstavljaju evropskoj bezbednosti, saopštile su britanske vlasti.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading