PROBUDILO SE "ČUDOVIŠTE" LEVOTOLO Kilometarska erupcija, pepeo i dim ne sve strane!
Printscreen

Vlasti su uvele zonu isključenja oko kratera, izvještava CNA , pozivajući se na regionalnu agenciju za upravljanje katastrofama (BPBD).

„Prema zapažanjima naših kolega na osmatračnici, zabeleženo je da je kao posledica erupcija izbačen vulkanski pepeo na visinu do 1000 metara sa sivim dimom. Erupciju je pratila tutnjava“, navodi se u saopštenju.

Napominje se da nema izveštaja o žrtvama ili šteti kao posledica erupcije. Još nije bilo naloga za evakuaciju.

Međutim, vlasti su uspostavile zonu isključenja od dva kilometra oko kratera vulkana u provinciji Istočna Nusa Tengara i savetovale su stanovnicima obližnjih naselja da nose maske kako bi izbegli probleme sa disanjem.

Šef BPBD-a Sugen Mudžijanto upozorio je stanovnike da paze na "potencijalne opasnosti od tokova lave i vrućih oblaka".

Poslednja velika vulkanska erupcija dogodila se krajem 2020. Tada su vlasti zatvorile lokalni aerodrom, a hiljade ljudi bilo je primorano da napusti svoje domove.

Visina planine Levotolo je 1018 metara. Pored njega, na ostrvu postoje još dva vulkana: Ililabalekan i Iliverung.

Indonezija je deo takozvanog "pacifičkog vatrenog prstena" - moćnog tektonskog raseda. Ploča koja čini dno Indijskog okeana ovde je „stisnuta” pod azijsku ploču čiji je deo Sumatra. Akumulirana energija se često oslobađa u obliku zemljotresa džinovske sile i nasilnih vulkanskih erupcija.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading