HRVATSKA ĆE UHAPSITI PUTINA Šok izjava Plenkovića u Briselu
Foto: Alo/Alo! Ilustracija /J.V.

Kada bi ruski predsednik Vladimir Putin, za kojim je Međunarodni krivični sud (MKS) izdao nalog za hapšenje, posetio Hrvatsku, on bi bio uhapšen u skladu sa procedurom predviđenom zakonom, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković u petak u Briselu. Hrvatska je pristupila statutu Međunarodnog krivičnog suda i donet je zakon o saradnji sa tim sudom.

"Tim zakonom predviđene su sve procedure u slučaju da postoji nalog za hapšenje lica i, koliko znam, tamo ne važi imunitet. Shodno tome, procedura bi bila upravo onakva kakva je predviđena u tom zakonu i naravno da bi reagovala hrvatska policija i nadležni organi", rekao je Plenković odgovarajući na pitanje novinara kako bi Hrvatska postupila u slučaju Putinove posete.

Plenković je istakao da takva poseta "ipak nije realna". "Ne verujem da će tako brzo ići u zemlje koje su potpisnice Rimskog statuta", rekao je Plenković u Briselu posle samita EU.

Gergeli Guljaš, šef kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana, rekao je u četvrtak da Mađarska neće uhapsiti Putina ako on uđe u zemlju, jer za to nema zakonske osnove.

Mađarska je potpisala i ratifikovala Rimski statut kojim se uspostavlja Međunarodni krivični sud (MKS). Taj sud je izdao nalog za hapšenje Putina, optužujući ga za ratni zločin nezakonitog deportovanja stotine dece iz Ukrajine. Na pitanje da li bi Putin bio uhapšen ako dođe u Mađarsku, Guljaš je rekao da Rimski statut nije ugrađen u mađarski pravni sistem.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Kada bi ruski predsednik Vladimir Putin, za kojim je Međunarodni krivični sud (MKS) izdao nalog za hapšenje, posetio Hrvatsku, on bi bio uhapšen u skladu sa procedurom predviđenom zakonom, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković u petak u Briselu. Hrvatska je pristupila statutu Međunarodnog krivičnog suda i donet je zakon o saradnji sa tim sudom. "Tim zakonom predviđene su sve procedure u slučaju da postoji nalog za hapšenje lica i, koliko znam, tamo ne važi imunitet. Shodno tome, procedura bi bila upravo onakva kakva je predviđena u tom zakonu i naravno da bi reagovala hrvatska policija i nadležni organi", rekao je Plenković odgovarajući na pitanje novinara kako bi Hrvatska postupila u slučaju Putinove posete. Plenković je istakao da takva poseta "ipak nije realna". "Ne verujem da će tako brzo ići u zemlje koje su potpisnice Rimskog statuta", rekao je Plenković u Briselu posle samita EU. Gergeli Guljaš, šef kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana, rekao je u četvrtak da Mađarska neće uhapsiti Putina ako on uđe u zemlju, jer za to nema zakonske osnove. Mađarska je potpisala i ratifikovala Rimski statut kojim se uspostavlja Međunarodni krivični sud (MKS). Taj sud je izdao nalog za hapšenje Putina, optužujući ga za ratni zločin nezakonitog deportovanja stotine dece iz Ukrajine. Na pitanje da li bi Putin bio uhapšen ako dođe u Mađarsku, Guljaš je rekao da Rimski statut nije ugrađen u mađarski pravni sistem.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (4)

Loading
Nikola

24.03.2023 19:37

Kakva je ovo budaletina dali je on uopšte normalan da tako nešto izjavi.

Vladimir

24.03.2023 19:45

Kao ne veruje da ce doci naloga toga a ovako bi kao dosao ... kakva jadost