SNAŽNO SE POJAČAVA ODBRANA GLAVNOG GRADA RUSIJE Oglasio se Šojgu
Foto: EPA/EPA-EFE/MIKHAEL KLIMENTYEV/KREMLIN / POOL MANDATORY CREDIT

Govoreći u sredu na ministarskom sastanku o vojnim nabavkama, Šojgu je detaljno naveo da će nadogradnja uključivati promenu sastava snaga zaduženih za zaštitu grada, uključujući formiranje novog puka naoružanog S-350 Vitjaz,  raketnih sistema srednjeg dometa.

Ministar odbrane je dodao da će sistem „Razvjazka“ biti pušten u upotrebu, misleći na decenijski program modernizacije zemaljske radarske stanice u Moskovskoj oblasti, koja služi kao element ruske arhitekture vojne kontrole svemira.

Unaprijeđeni objekat ima predajnu antenu dimenzija 15x100 metara i prijemnu antenu dimenzija 50x100 metara. Specijalizovan je za praćenje malih svemirskih letelica, kao što su sateliti CubeSat, a dizajnirala ga je podružnica odbrambenog proizvođača Almaz-Antei. Vojni stručnjaci veruju da on takođe pruža informacije o ciljanju za napredne ruske protivsatelitske i protivbalističke raketne sisteme.

Sovjetsko rukovodstvo je izabralo Moskvu kao lokaciju koju će braniti od mogućeg nuklearnog udara kada je potpisalo Ugovor o antibalističkim raketama (ABM) sa SAD 1972. Dokument je zabranio obema nacijama da razmeštaju ABM sisteme, ali je dozvolio jedan izuzetak za svaku stranu.

Američki predsednik Džordž V. Buš povukao se iz sporazuma 2002. godine, tvrdeći da je njegovoj zemlji potreban nacionalni ABM sistem za odbranu od Irana i Severne Koreje, koje je Vašington označio kao „odmetničke nacije“.

Moskva je taj potez opisala kao prvi korak u dugoj politici Vašingtona razgradnje strateškog vojnog balansa, narušavajući ruske nacionalne bezbednosne interese u tom procesu.

Pročitajte najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading