OD NJEGOVE IZJAVE BI I NORMALAN POLUDEO Blinek se okomio na Putin, sud ne priznaje, ali ima poseban zahtev za ostale!
Foto: Tanjug/Tanjug

Američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao je sve članove Međunarodnog krivičnog suda (MKS) da ispoštuju nalog za hapšenje koji je sud izdao za ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Sud je prošle nedelje optužio Putina za navodni ratni zločin nezakonitog deportovanja stotine dece iz Ukrajine. Kako je najavljeno, taj pravni potez obavezaće 123 zemlje članice suda da uhapse Putina i prebace ga u Hag na suđenje ako kroči na njihovu teritoriju, objavio je Rojters.

"Mislim da svako ko je strana u sudu ima obaveze koje bi trebalo da ispuni", odgovorio je Blinken na pitanje američkog senatora Lindzija Grejama na saslušanju u Komitetu za izdvajanja Senata da li bi ohrabrio evropske saveznike da izruče Putina.

Komentarišući susret kineskog i ruskog predsednika Si Đinpinga i Vladimira Putina u Moskvi, Blinken je naglasio da bi, ako bi Rusiji bilo dozvoljeno da nekažnjeno napada svog suseda, to "otvorilo Pandorinu kutiju za potencijalne agresore i dovelo do sukoba", preneo je Rojters.

"Ulozi u Ukrajini prevazilaze Ukrajinu i mislim da imaju veliki uticaj na Aziju, na primer", rekao je Blinken, napominjući da su Japan i Južna Koreja glavne pristalice Ukrajine u tom sukobu.

Sukob u Ukrajini doveo je do debata o tome kako će rat uticati na kinesko vojno sagledavanje situacije u vezi s Tajvanom koji Peking vidi kao suverenu kinesku teritoriju.

"Mislim da ako Kina ovo posmatra, a oni to posmatraju veoma pažljivo – izvući će pouke o tome kako se svet okuplja ili ne, da bi se suprotstavio ovoj agresiji", rekao je Blinken govoreći na pododboru Senata za aproprijacije, te dodao da Kina pažljivo prati kako Vašington i svet reaguju na rat u Ukrajini, čiji se uticaj, kako je naveo, oseća u Aziji.

Komentari (0)

Loading