"SVI ZNAMO ŠTA JE BILO SA JUGOSLAVIJOM!" Lavrov povukao liniju, Rusija će zbog ovoga zapaliti Zapad!
Foto: Alo/Manish Swarup (STF)

"To je ozbiljan korak ka daljoj eskalaciji. Izjave pojedinih zapadnih predstavnika koji govore da tu nema ništa strašno, da ništa nije zabranjeno iz kategorije municije sa osiromašenim uranijumom, da ne krše nikakve konvencije… Ali svi se sećaju do čega je dovela upotreba osiromašenog uranijuma u Jugoslaviji i Iraku kada su stradale na desetine hiljada civila i vojnika NATO-a. Došlo je do naglog porasta onkoloških i drugih opasnih bolesti, zemljište je bilo kontaminirano decenijama. Toliko o tome da je Zapadu stalo za povećanje poljoprivredne proizvodnje u Ukrajini i za izvoz ukrajinskog žita u zemlje u razvoju, uključujući Afriku“, rekao je Lavrov.

On je dodao da će Moskva prilikom daljeg delovanja uzeti u obzir moguće isporuke municije sa osiromašenim uranijumom Kijevu.

"Što se tiče naše reakcije, naravno, mi ćemo to uzeti u obzir tokom našeg delovanja. Mi smo posvećeni međunarodnim standardima ratovanja, imamo svoju vojnu doktrinu i, kao što su rekli predsednik Rusije Vladimir Putin i ministar odbrane Sergej Šojgu, bićemo prinuđeni da uzmemo u obzir činjenicu da naše britanske kolege podižu tu eskalaciju na novi, veoma ozbiljan nivo“, rekao je Lavrov.

Kako je dodao, vodeće zapadne zemlje sprečavaju izradu konvencije o zabrani upotrebe municije sa osiromašenim uranijumom.

"O tome da ne postoji međunarodna konvencija koja zabranjuje upotrebu municije sa osiromašenim uranijumom: da, takve konvencije još nema jer čitav niz zemalja, uključujući vodeće zapadne zemlje, sprečavaju izradu takvog dokumenta“, rekao je ministar.

Zamenica britanskog ministra odbrane Anabel Goldi izjavila je ranije da će London pored slanja eskadrile borbenih tenkova „čelendžer 2“ u Ukrajinu, takođe poslati municiju, uključujući oklopne granate koje sadrže osiromašeni uranijum.

Nakon toga je predsednik Rusije Vladimir Putin upozorio da će Moskva biti prinuđena da reaguje ako kolektivni Zapad počne da koristi oružje sa nuklearnom komponentom.

Američke trupe koristile su municiju sa osiromašenim uranijumom tokom operacije „Pustinjska oluja“, bombardovanja Jugoslavije i invazije na Irak 2003. godine. Kao što su primetili stručnjaci, korišćenje ove municije može dovesti do onkoloških bolesti.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading