"PUTIN NAPRAVIO VELIKU GREŠKU" Dramatično upozorenje predsedniku Rusije
Foto: EPA/Foto: EPA/Mikhail Metzel Kremlin Pool

Izveštaj pokriva različite izazove sa kojima su se suočile članice NATO-a tokom prošle godine, pre svega "rusku invaziju" na Ukrajinu, koja je počela prošlog februara.

Alijansa prvenstveno zapadnih zemalja posvetila je veliki deo svog fokusa u proteklih 12 meseci podršci Ukrajini u njenoj odbrani, pri čemu članice NATO-a šalju pomoć, oružje i municiju i obučavaju ukrajinske vojnike.

Ali 2022. je takođe došlo do tenzija jer je država članica Turska do sada blokirala pristupanje Švedske Alijansi, dok je samo prošle nedelje rekla da će dati zeleno svetlo za pridruživanje Finskoj.

"Ruski predsednik Vladimir Putin je napravio veliku stratešku grešku kada je izvršio invaziju na Ukrajinu… Mislio je da može da razbije jedinstvo NATO-a, ali saveznici iz NATO-a stoje snažno i ujedinjeni i pružaju podršku Ukrajini bez presedana", rekao je Stoltenberg otvarajući konferenciju za novinare.

"Hteo je manje NATO-a, ali je dobio upravo suprotno, dobio je više NATO-a."

On je ukazao na pristupanje Finske, čime će se udvostručiti granica NATO-a sa Rusijom.

"Najvažnije je da i Finska i Švedska brzo postanu punopravne članice NATO-a", rekao je Stoltenberg priznajući prigovore Turske.

Stoltenberg je takođe razgovarao o mirovnom predlogu koji je iznela Kina, rekavši da on "uključuje neke pozitivne aspekte i elemente koje podržava", posebno ukazujući na pitanje teritorijalnog integriteta.

"Prekid vatre ili bilo koje rešenje koje ne poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine biće samo način da se zamrzne rat i da se osigura da se Rusija može rekonstituisati, pregrupisati i ponovo napasti", rekao je on, dodajući da svaki mirovni sporazum na kraju bi zavisio od Kijeva.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading