SI U MOSKVI Putin: Ako Zapad počne da koristi nuklearno oružje odgovorićemo istom merom (VIDEO)
Foto: EPA/EFE/SERGEI KARPUHIN

Zvaničnom sastanku prisustvovaće i ostale istaknute diplomate, ali i predstavnici biznis sektora.

Kako je ranije najavio pomoćnik ruskog lidera Jurij Ušakov, tokom dana biće potpisani i dodatni sporazumi, a očekuje se da će biti postignuta i dva izuzetno važna dogovora. 

Poslednja poseta kineskog predsednika daće dodatan podsticaj razvoju dobrih bilateralnih odnosa i strateške saradnje Moskve i Pekinga, ocenili su iz Kremlja. 

 

 

Međunarodni sistem, podsetimo, trenutno doživljava krizu svetskih razmera, a globalna situacija, kako navode ruski i kineski zvaničnici, zahteva dalje razvijanje njihovih odnosa. Ovo je neophodno kako bi se i Moskva i Peking bolje izborili sa spoljašnjim izazova.

Rusija i Kina zalažu se za prelazak na multipolarni svetski poredak, a njihova inicijativa dobija podršku velikog broja zemalja Azije, Bliskog istoka, Afrike i Latinske Amerike.

Sudeći po tektonskim pormenama koje su usledile od februara prošle godine, ovaj proces je već započet.

 


Putin: Rusija i Kina se odlučno protive državama koji ugrožavaju druge

17.25 - Putin je istakao da je evidentno gomilanje konfliktnog i kriznog potencijala kroz praksu nepravednih sankcija koje Zapad uvodi protiv Rusije i drugih zemalja koje smatra neprijateljskim.

"U tom kontekstu, Rusija i Kina se odlučno protive državama i blokovima koji štete drugima", naglasio je on.

 

 

Putin: Uvažićemo kineski mirovni plan za Ukrajinu kad Zapad pokaže spremnost

17.15 - Mnoge odredbe kineskog mirovnog plana mogu se uzeti kao osnova za rešenje u Ukrajini, rekao je ruski predsednik.

Međutim, kako je kazao, to će se desiti tek kada Zapad i Kijev pokažu spremnost.

"Svoju spremnost do sada nisu pokazivali", rekao je.

Si Đinping: Kina se zalaže za mir i dijalog po pitanju rešavanja sukoba u Ukrajini

17.10 - Kineski lider se dotakao i ukrajinske krize i naglasio da se Kina, kao i do sada, zalaže za mirno rešenje sukoba.

"Kina i Rusija, kao stalne članice Saveta bezbednosti UN, nastaviće da podržavaju osnovne principe međunarodnih odnosa", rekao je Si Đinping.

Putin: Odgovorićemo istom merom na korišćenje nuklearnog oružja

17.00 - Rusija će biti prinuđena da reaguje kada kolektivni Zapad počne da koristi nuklearno oružje, rekao je Putin.

"Danas sam čuo da će Velika Britanija poslati, ne samo tenkove, već i municiju sa nuklearnim oružjem. Definitvno je Zapad spreman da ratuje sa RUsijom do psolednjeg Ukrajinca ne samo na rečima, već i na delu", rekao je Putin i dodao da će Rusija odgovoriti istom merom.

Putin: Želimo da razvijemo projekat "Severni morski put"

16.13 - Rusija i Kina su raspoložene da formiraju zajedničko telo koje će raditi na daljem razvoju projekta "Severni morski put", s obzirom da postoji veliki potencijal za to, ukazao je ruski predsednik Vladimir Putin.

"Obećavajuća je saradnja sa kineskim partnerima u daljem razvoju najkraćeg morskog puta koji povezuje Rusiju i Daleki Istok", rekao je Putin.

 

 

Putin: Dogovoreni svi koraci za gasovod "Snaga Sibira 2"

15.45 - Predsednik Putin je rekao da su dogovoreni svi koraci za razvoj gasovoda "Snaga Sibira 2" kojim će se dodatnim putem dopremati gas do kineskih potrošača.

"Gotovo svi parametri za 'Snagu Sibira 2' su dogovoreni", precizirao je Putin


Putin: Želimo da koristimo juane u trgovini

15.20 - Rusija želi da koristi kineske juane kao valutu u trgovini, rekao je predsednik Rusije.

"Neophodno je da i dalje podstičemo trgovinu između Ruske Federacije i Kine u našim nacionalnim valutama", precizrao je Putin.


Si treba da uživo popriča sa Zelenskim

14.50 - Kina bi trebalo da počne da malo bolje shvata poziciju ukrajinskog rukovodstva, rekao je danas generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, komentarišući posetu predsednika Si Đinpinga Moskvi i nedavno objavljeni mirovni predlog KNR. 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading