LAVROV IZNEO STAV MOSKVE! "Krizu u Nagorno-Karabahu rešiti po modelu Zajednice srpskih opština"
Foto: Alo/Manish Swarup (STF)

Ministar spoljnih poslova Jermenije Ararat Mirzojan sastao se 20. marta u Moskvi sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom kako bi razgovarali o različitim pitanjima vezanim za odnose njihovih zemalja i regionalnu stabilnost. Sastanak je počeo privatnim razgovorom i nastavljen u proširenom formatu uz učešće njihovih delegacija.

Tokom sastanka, dva ministra spoljnih poslova razgovarala su o pitanjima koja se odnose na saradnju njihovih zemalja u međunarodnim organizacijama i regionalnu stabilnost i bezbednost. Ministar Mirzojan je izrazio zabrinutost zbog agresivne politike Azerbejdžana prema Nagorno-Karabahu i suverenoj teritoriji Jermenije i istakao potrebu da se takve prakse osude i ispune sve obaveze preuzete trojnim deklaracijama. Naglašena je i potreba za obnavljanjem režima Lačinskog koridora u skladu sa odredbama deklaracije od 9. novembra 2020. godine.

Ministar Mirzojan je takođe istakao potrebu za efikasnim delovanjem ruskih mirovnih snaga u Nagorno-Karabahu kako bi se sprečile provokacije sa azerbejdžanske strane, održao režim prekida vatre i obezbedila bezbednost u regionu. On je takođe pozvao na pokretanje relevantnih međunarodnih instrumenata i međunarodne misije za utvrđivanje činjenica u Nagorno-Karabahu sa ciljem sprečavanja azerbejdžanske politike etničkog čišćenja.

Na sastanku je bilo reči i o najnovijim dešavanjima u procesu normalizacije odnosa između Jermenije i Azerbejdžana. Nakon sastanka, dva ministra spoljnih poslova održala su zajedničku konferenciju za novinare na kojoj su podelili rezultate razgovora.

Tokom konferencije za novinare, Lavrov je izrazio podršku stavu jermenskog premijera Nikola Pašinjana o potrebi dijaloga između Nagorno-Karabaha i Azerbejdžana za mirno rešenje sukoba. Lavrov je istakao važnost obezbeđivanja kvaliteta bilo kakvih postignutih sporazuma, navodeći primer sporazuma iz Minska u Ukrajini, prema kojima su stanovnici istočnog dela Ukrajine koji govore ruski trebalo da imaju pravo na svoj maternji jezik, da školuju svoju decu. na svom maternjem jeziku, da žive i rade u svom maternjem jeziku, da čuvaju svoju kulturu, svoju veru i druge odnose sa svojim sunarodnicima.

„Približno ista prava su obezbeđena i sporazumom koji je potpisan između Beograda i Prištine pre 10 godina, u sporazumu o formiranju „organa lokalne samouprave kosovskih Srba”. Mislim da je narodu Karabaha potreban takav skup prava“, rekao je Lavrov.

U međuvremenu, jermenski ministar spoljnih poslova Mirzojan kritikovao je rukovodstvo Azerbejdžana zbog eskalacije tenzija u regionu kroz agresivnu retoriku i vojne provokacije protiv Nagorno-Karabaha i suverene teritorije Jermenije. Mirzojan je pozvao saveznike i partnere Jermenije da preduzmu aktivne korake kako bi Azerbejdžan ispunio svoje obaveze i zaustavio pretnje upotrebom sile protiv Nagorno-Karabaha i Jermenije. On je takođe pozvao na deblokadu koridora Lačin, koji je Azerbejdžan zatvorio od 12. decembra 2022, kršeći svoje obaveze iz trilateralnih izjava.

Lavrov je naveo da je Ruska Federacija spremna da pomogne Jermeniji i Azerbejdžanu u pregovorima o parametrima mirovnog sporazuma, uključujući deblokadu transportnih komunikacija i razgraničenje jermensko-azerbejdžanske granice. On je istakao značaj pitanja regionalne bezbednosti i rešavanja situacije oko Lačinskog koridora i Nagorno-Karabaha. Lavrov je ponovio značaj trilateralnih izjava lidera Jermenije, Azerbejdžana i Rusije za stabilizaciju situacije u regionu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading