"PUTIN JE OZBILJNO BOLESTAN!" Zapad likuje i slavi zbog ove scene sa konferencije u Moskvi!
Foto: EPA/EFE/SERGEI KARPUHIN

"Dejli mejl" piše da se Putin tresao i da je čvrsto stiskao svoju stolicu. On je rekao da je spreman da razgovara i o kineskom planu za okončanje rata u Ukrajini. Zapad i Kijev sumnjaju u te tvrdnje.

- Oduvek smo bili otvoreni za pregovore - rekao je Putin Siju, koji je u Moskvu došao nekoliko dana nakon što je Međunarodni krivični sud (MKS) izdao nalog za hapšenje ruskog predsednika.

MKS je nalog za hapšenje Putin izdao za ratni zločin u kojemu je njegova odgovornost indirektna. Budući da sud nije nadležan za pitanje njegove agresije na Ukrajinu, tereti ga se za ratni zločin prisilne deportacije dece, prenosi "Jutarnji list".

 

Kina nije rekla kako bi tačno okončala rat u Ukrajini već je samo objavila "mirovni plan" koji sadrži 12 tačaka. Peking je tako predložio da Zapad ukloni sankcije koje je nametnuo Moskvi, da se pristupi mirovnim pregovorima koji bi rezultirali time da Ukrajina deo svoje teritorije ustupi Rusiji, da NATO udalji svoje snage od svoje istočne granice i da se krene u obnovu Ukrajine u kojoj će, pretpostavlja se, jednu od glavnih uloga imati kineske građevinske firme.

Uprkos tome što traži da rat u Ukrajini prestane, Peking je više puta ponovio teze o NATO-ovoj ekspanzionističkoj politici. Si se tokom sastanka u Moskvi otvoreno dodvoravao Putinu a u jednom trenutku je rekao da je uveren da ruski predsednik uživa podršku svog naroda i da će se to videti na predsedničkim izborima sledeće godine.

Međutim, Putin je tokom sastanka sa Sijem čvrsto držao svoju stolicu "ne bi li prikrio činjenicu da su mu se ruke tresle", navodi "Jutarnji list". Na snimcima to ipak nije vidljivo, pa se pretpostavlja da je reč o još jednom pokušaju zapadne propagande.

Oni ipak insistiraju da se već dugo nagađa da ruski predsednik boluje ili od raka ili Parkinsonove bolesti. Takođe se navodi da je tokom razgovora sa Sijem levom nogom nervozno tapkao po podu. Zapadni mediji su više puta prenosili da se Putinovo zdravlje vidno pogoršalo u zadnjih godinu i više dana, da se često drži za stolove i stolice, cupka i da mu se tresu ruke.

Kada je u julu posetio muzej u Sankt Peterburgu povodom obeležavanja Dana Ruske ratne mornarice, Putin je levom rukom udarao komarce koji su napadali desnu stranu njegovog lica, što je mnoge navelo da pomisle da tada nije mogao da koristi desnu ruku. Takođe, ruski predsednik već neko vreme ne može da se rešiti kašlja, a i nesigurnog je koraka, navodi "Jutarnji list".

Kanali na "Telegramu" i ukrajinski obaveštajci tvrde da Putin boluje od neke teške bolesti.

Sijeva poseta je nakratko politički oživela Putina. Stručnjaci kažu da će Putin Sijev dolazak pokušati da prikaže kao dokaz da Rusija nije izolovana.

- Osim toga, Sijeva poseta je veliki šamar MKS. Kina je otkrila svoje karte i rekla čije vrednosti deli. Ona stoji rame uz rame sa Putinovim autoritarnim i agresivnim režimom. Ukrajina više ne može da računa na kinesku pomoć. Kad se radi o ratu u Ukrajini, Kina više nije neutralna strana - rekao je Alan Mendoza, izvršni direktor Društva Henrija Džeksona.

Si bi u Moskvi trebao da boravi do srede.

- Ukrajina će budnom oko pratiti događanja u Moskvi Za nas je najvažnije da Kina ne odustane od svoje politike podrške teritorijalnog integriteta drugih zemalja - rekao je jedan anonimni ukrajinski zvaničnik.

Komentari (0)

Loading