"TO JE BIO NAŠ IZBOR!" Si izazvao potres na Zapadu, njegove reči ulile strah Vašingtonu!
Foto: EPA/EFE/SERGEI KARPUHIN

Kineski lider, koji je juče doputovao u trodnevnu državnu posetu Rusiji, sa Putinom je razgovarao u formatu tet-a-tet, potom i na  večeri, a razgovori su trajali četiri i po sata.

Šefovi dve države razgovarali su o bilateralnoj saradnji i situaciji u Ukrajini, kao i o planu koji je predložio Peking za rešavanje sukoba u Ukrajini.

"Dve zemlje, kao najveći susedi i partneri u sveobuhvatnoj strateškoj saradnji, jedna drugu smatraju prioritetom u svojoj diplomatiji i spoljnoj politici", istakao je Si, navedeno je u saopštenju kineskog ministarstva koje prenosi agencija RIA Novosti.

Naveo je da je Kina uvek vodila nezavisnu spoljnu politiku i da je jačanje i razvoj odnosa sa Rusijom strateški izbor Kine, zasnovan na sopstvenim fundamentalnim interesima i opštoj tendenciji svetskog razvoja.

 

Si Đinping je naglasio da „opšti kurs jačanja strateške saradnje Kine i Rusije ostaje nepromenjen“.

"I Kina i Rusija ulažu napore da sprovedu nacionalni razvoj i preporod, obe zemlje podržavaju multipolarnost sveta i promovišu demokratizaciju međunarodnih odnosa“, kazao je kineski lider.

Si je naveo da je Kina spremna da nastavi da igra konstruktivnu ulogu u promovisanju političkog rešenja ukrajinskog pitanja.

Kinesko ministarstvo navodi da su strane temeljno razmenile mišljenja o ukrajinskom pitanju.

Si je naglasio da su, istorijski gledano, sukobi uvek rešavani dijalogom i pregovorima.

Podsetio je da je  Kina nedavno objavila dokument sa stavom koji poziva na političko rešenje ukrajinske krize, napuštanje hladnoratovskog mentaliteta i jednostranih sankcija.

Si Đinping je napomenuo da, što je više poteškoća i kontradiktornosti, to je važnije ostaviti prostor za mir i dijalog.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading